Skip to content Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: τεκμήρια αιώνων πολιτισμού

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: τεκμήρια αιώνων πολιτισμού

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: τεκμήρια αιώνων πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου χτίστηκε το 1956 με δωρεά του οδοντίατρου Χρήστου Αντωνόπουλου, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό ως Αντωνοπούλειο. Το Μουσείο αρχικά δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει την πλούσια συλλογή του φιλέλληνα Rene Puaux, την οποία είχε δωρίσει στην Πύλο. Τελικά όμως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή της Πυλίας από τους μεσοελλαδικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

Τα εκθέματα του Μουσείου αναπτύσσονται σε δύο αίθουσες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ευρήματα που ήλθαν στο φως από θολωτό τάφο της Κουκουνάρας στα Παλαιοχώρια, που περιλαμβάνουν σφραγιδόλιθο, χρυσές ταινίες, ταφικό πίθο και δύο περιδέραια, επίσης ένας μεγάλος αστράγαλος από τον ελληνιστικό τύμβο της Τραγάνας, καθώς και πλήθος κτερισμάτων, αγγείων και χάλκινων σκευών.

 

Σχετικά πρόσφατα αποφασίστηκε η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο Νιόκαστρο, το φρούριο της πόλης. Όταν το σχέδιο αυτό ολοκληρωθεί, οι χώροι του Μουσείου θα μετατραπούν σε αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, γνωστό και ως Αντωνοπούλειο ‒από το όνομα του χορηγού για την ίδρυσή του, οδοντίατρου Χρήστου Αντωνόπουλου από την Πήδασο, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην Αμερική‒ χτίστηκε μεταξύ των ετών 1956-1958, ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1961.

 

Αρχικός σκοπός του Μουσείου ήταν να στεγάσει την πλούσια συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, η οποία απαρτιζόταν από έγγραφα, χαρακτικά και ενθύμια του Αγώνα. Ο Puaux, ο οποίος το 1930 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πύλου, είχε οραματιστεί τη δημιουργία ενός Μουσείου το οποίο, εκτός από τη συλλογή του, θα στέγαζε επίσης όλα τα κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Το Μουσείο, που τελικά χτίστηκε ύστερα από πολλές περιπέτειες, στέγασε μόνο ένα τμήμα της περίφημης συλλογής του Puaux, η οποία ακόμα δεν έχει βρει το μόνιμο σπίτι της. Το Αντωνοπούλειο Μουσείο τελικά λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο, με ευρήματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Πύλου, από τους μεσοελλαδικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε δύο αίθουσες, με βάση κριτήρια χρονολογικά. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται τα προϊστορικά ευρήματα, με ιδιαίτερα σημαντικά τα ευρήματα των μυκηναϊκών τάφων της Κουκουνάρας, βόρεια της Πύλου: αυτά περιλαμβάνουν διάφορα αγγεία, αλλά και κτερίσματα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ευρήματα από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, με κορυφαία τα ευρήματα από τον ελληνιστικό τύμβο που ήλθε στο φως στην τοποθεσία Τσοπάνη Ράχη. Ο τύμβος αυτός επίσης περιλάμβανε χρυσά κοσμήματα, καθώς και άλλα, γυάλινα και χάλκινα ευρήματα.

 

Πριν μερικά χρόνια αποφασίστηκε η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο ισόγειο του κτιρίου Μαιζώνος στο Νιόκαστρο, το φρούριο της πόλης. Η μεταφορά αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης και καλύτερης αξιοποίησης των χώρων του Κάστρου, ενώ το Μουσείο θα έχει την ευκαιρία να επεκταθεί σε έναν πιο σύγχρονο και άνετο χώρο.

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο