Πρόσβαση

Σημαντικότερη πύλη εναέριας εισόδου στην Ελλάδα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος»:www.aia.gr

Η Πελοπόννησος εξυπηρετείται και από τον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας. Πληροφορίες:Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Καλαμάτας: 24200 Καλαμάτα • Μεσσήνη, Μεσσηνίαςhttp://www.hcaa.gr

Η Αττική Οδός, συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών με τους βασικούς οδικούς άξονες της Πελοποννήσου:

Ολυμπία Οδός: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα

Μορέας: Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα

Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Ε75)

Αθήνα – Κόρινθος (Ε94)

Κόρινθος – Πάτρα (Ε65)

Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (Ε65)

Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία (Ε55)

Η κύρια ακτοπλοϊκή σύνδεση της χώρας μας γίνεται με την Ιταλία και κύριο προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, «γέφυρα» εξυπηρέτησης όσων θέλουν να φτάσουν στην Πελοπόννησο με πλοίο. Πληροφορίες: Οργανισμός Λιμένος Πάτραςhttp://www.patrasport.gr/

Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.): 1440, 1110 (κρατήσεις εισιτηρίων)www.ose.gr

Προαστιακός Σιδηρόδρομος: Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών: 14511www.trainose.gr

Υπεραστικά Λεωφορεία

Βασικό μέσο μαζικής μεταφοράς στην Πελοπόννησο (και την Ελλάδα) γενικότερα είναι τα Υπεραστικά Λεωφορεία, ΚΤΕΛ. Προκειμένου να βρείτε τα ακριβή δρομολόγια για τον προορισμό που σας ενδιαφέρει, προτείνεται να επικοινωνείτε με τους κατά τόπους σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων.

Βασικές Πληροφορίες:

•Το χρώμα των υπεραστικών λεωφορείων είναι πράσινο, άσπρο-μπλε και άσπρο-πορτοκαλί, όμως το σχέδιο μπορεί να διαφέρει.

•Όλα τα οχήματα διαθέτουν κλιματισμό.

•Ο οδηγός θα σας βοηθήσει ή θα σας πει που να τοποθετήσετε τις αποσκευές σας στο λεωφορείο. Εφόσον είστε ταξιδιώτης, δεν υπάρχει όριο βάρους.

•Όταν ψάχνετε να βρείτε τη θέση σας, το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στην πλάτη του καθίσματος σας. Ο αριθμός βρίσκεται είτε ψηλά στην πλάτη του καθίσματος, είτε στο διάδρομο σε ζευγάρια.

•Εάν αγοράσετε εισιτήριο με επιστροφή, εξοικονομείτε περίπου 20% της τιμής.

•Τα εισιτήρια επιστροφής ισχύουν για 30 μέρες.

•Λάβετε υπόψη σας ότι αρκετές περιοχές διαθέτουν δύο σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, οπότε πρέπει να γνωρίζετε σε ποιόν κατευθύνεστε.

•Τα χειμερινά δρομολόγια ισχὐουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και τα θερινά από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

•Τις αργίες, αν και υπάρχουν δρομολόγια, είναι λιγότερα και δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα καθημερινά. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον σταθμό προτού ξεκινήσετε.

Ταξιδεύοντας με το λεωφορείο προς την Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορείτε να απευθυνθείτε για να κλείσετε το εισιτήριο σας, καθώς και δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα έγγραφα για να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι, καθώς γίνονται συχνοί έλεγχοι και εάν για κάποιο λόγο δεν έχετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα σας κατεβάσουν από το λεωφορείο.

Διαδικασία Έκδοσης Visa

Πολίτες κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συνθήκης Σένγκεν

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν από το 1997. Οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα και στον λοιπό χώρο Σένγκεν με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Υπήκοοι Τρίτης χώρας

Το θέμα της εισόδου και διαμονής αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια, για λόγους που εμπεριέχουν την έννοια της μετανάστευσης, καθορίζεται από το Νόμο 3386/2005 «περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής εντάξεως υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» (ΦΕΚ 212/τ.Α/23.08.2005, σελ. 3329), καθώς και τις τροποποιήσεις οι οποίες επήλθαν με τους Νόμους: 3448/2006, 3536/2007, 3613/2007, 3731/2008, 3801/2009, 3838/2010, 3846/2010, 3807/2010, 3875/2010, 3879/2010, 3900/2010, 3907/2011 και 4018/2011.

Υπήκοοι τρίτης χώρας, οι οποίοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οφείλουν να έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να φέρουν, εφόσον αυτό απαιτείται από τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, το κοινοτικό δίκαιο και τις εθνικές ρυθμίσεις, θεώρηση εισόδου (VISA). Η θεώρηση εισόδου χορηγείται από την προξενική αρχή, στην οποία υπάγεται ο τόπος κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας, αφού ληφθούν υπόψη λόγοι που αφορούν ιδίως στη δημόσια τάξη, στην ασφάλεια της χώρας και στη δημόσια υγεία. Διακρίνεται σε θεώρηση βραχείας διαμονής (θεώρηση “Σένγκεν”) και σε θεώρηση μακράς διαμονής (εθνική θεώρηση).

Υπήκοοι τρίτων χωρών, που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης εισόδου, επιτρέπεται να εισέρχονται και να παραμένουν στην Ελληνική Επικράτεια μέχρι τρεις μήνες συνολικά ή τμηματικά εντός διαστήματος έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου.

Νέο πληροφοριακό σύστημα θεωρήσεων (VIS)

Από τις 11 Οκτωβρίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν (VIS). Το VIS (Visa Information System) επιτρέπει στα κράτη εντός Σένγκεν να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς επίσης συνδέει τα προξενεία των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα σημεία συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών του Σένγκεν.

Οι κύριες επιδιώξεις του VIS είναι η απλοποίηση και η ενίσχυση της ασφάλειας των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Ως όργανο Σένγκεν, το VIS εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη του Σένγκεν. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι όλα τα προξενεία και οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες των κρατών – μελών να συνδεθούν στο σύστημα.

Το VIS ξεκίνησε από τη Βόρεια Αφρική και θα επεκταθεί σταδιακά στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία) και στις χώρες του Κόλπου (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη). Μέσα σε δύο χρόνια θα έχει επιτευχθεί η σύνδεση με το VIS όλων των προξενείων των χωρών Σένγκεν. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν (δεν εφαρμόζει ακόμη το Κεκτημένο Σένγκεν)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ:Η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη Σένγκεν, που εφαρμόζουν πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης Σένγκεν και το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο σε ότι αφορά θεωρήσεις βραχείας διαρκείας (διαμονή έως 90 ημέρες, ανά εξάμηνο [180 ημέρες] στο χώρο Σένγκεν) δεν απαιτούν θεώρηση για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων των κατωτέρω κρατών:

Αγία Έδρα (Βατικανό), Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπρουνέϊ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νότιος Κορέα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Χιλή.

Υγεία και Ασφάλεια

Προκειμένου να έχετε υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη, εάν είστε πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να κατέχετε νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή όλο των εξόδων νοσηλείας ή Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (EHIC). Πρόκειται για μια κάρτα, η οποία διατίθεται δωρεάν και παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική κάλυψη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σας σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Με την επίδειξη της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας δικαιούστε περίθαλψη ισότιμη με τους ασφαλισμένους πολίτες της Ελλάδας.

Μπορείτε να λάβετε ιατρική περίθαλψη στις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία του Ι.Κ.Α., στα Περιφερειακά Ιατρεία (Αγροτικά Ιατρεία), στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η εν λόγω κάρτα δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ασφάλεια ταξιδίου.

Εάν έρχεστε από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον φορέα ασφάλισης της χώρας σας, προτού ταξιδέψετε.

Περισσότερες Πληροφορίες:http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε:

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης: 112

EKAB (ασθενοφόρα): 166

SOS Ιατροί : 1016

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία και Κλινικές: 1434

Φαρμακεία: 1434

Τηλεφωνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων: 2107793777

Άμεση δράση: 100

Νόμισμα

Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί το Ευρώ (€). Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κράτη–μέλη, λοιπόν χρησιμοποιεί 6 υποδιαιρέσεις του ευρώ 0,01€, 0,02€, 0,05€, 0,10€, 0,20€, 0,50€ (λεπτά) καθώς και 1€, 2€. Τα χαρτονομίσματα χωρίζονται σε 5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€ και 500€.

Συνάλλαγμα μπορείτε να βρείτε σε όλες τις τράπεζες που αποδέχονται συνάλλαγμα και διαθέτουν αναλυτικό πίνακα ισοτιμιών.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανοικτές πέντε ημέρες την εβδομάδα και ώρες Δευτέρα έως Πέμπτη 08:00-14:30 και Παρασκευή 08:00-13:30.

Φυσικά οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) όλες τις ώρες της ημέρας.

Συνάλλαγμα μπορείτε να βρείτε επίσης σε εξουσιοδοτημένα γραφεία σε μεγάλες πόλεις. Απαιτείται η επίδειξη διαβατηρίου.