Ανεμόμυλος στο Κρανίδι

Περιγραφή:

Τρείς πρόσφατα ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι πάνω σ’ ένα μικρό λόφο στολίζουν ονειρικά το Κρανίδι και σε ταξιδεύουν νοσταλγικά σε άλλες εποχές.

Στο γραφικό και ειδυλλιακό Κρανίδι, πάνω σ’ ένα καταπράσινο λοφίσκο δεξιά απ’ το χωριό τρεις πρόσφατα ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι ντύνουν με νοσταλγικές νότες και μοναδικά χρώματα το λόφο. Σε χαιρετούν από μακριά και σε περιμένουν για να σε ταξιδέψουν σε παλαιά, όμορφα χρόνια βγαλμένα από τα παραμύθια, μαρτυρώντας παράλληλα και την αισθητική και πολιτισμική παιδεία των κατοίκων.

Εδώ οι κάτοικοι εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη χρήση του αέρα έφτιαξαν τους μύ-λους κι άλεθαν το σιτάρι παράγοντας αλεύρι. Ο κάθε ανεμόμυλος φτιαγμένος από τούβλα που τα ασβέστωναν και με κωνική στέγη από μέταλλο έχει σχήμα πύργου που σου θυμίζουν τους ανεμόμυλους του Θερβάντες. Ένας άξονας ξεπετιέται από τον πύργο πάνω στον οποίο στερεωνόταν ο τροχός που είχε πάνω του υφασμάτινα πανιά. Μέσα στον ανεμόμυλο δύο εντυπω-σιακού μεγέθους πελεκητές μυλόπετρες, η μία πάνω στην άλλη άλεθαν το σιτάρι που το φόρτωναν οι πελάτες στα ζώα τους. Σήμερα ο δήμος έχει αξιοποιήσει το χώρο και κάθε καλοκαίρι κάτω από τους φω-ταγωγημένους ανεμόμυλους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.