Κάστρο Παλαμηδίου

Περιγραφή:

Το φρούριο του Παλαμηδίου, πάνω στον ομώνυμο λόφο ύψους 216 μέτρων, κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Β’ Βενετοκρατίας (1686-1715) και αποτελεί τυπικό δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Η κατασκευή του φρουρίου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1711-1714, όταν ο Βενετός Γενικός Προβλεπτής του Στόλου ήταν ο Αυγουστίνος Σαγρέδος και βασίστηκε πάνω στα σχέδια των μηχανικών Ζιαξίχ και Λασάλ. Το φρούριο αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που τελειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Β’ Τουρκοκρατίας (1715-1822). Οι ονομασίες τους άλλαζαν ανάλογα με τον εκάστοτε άρχοντα του κάστρου. Στις 29 Νοεμβρίου του 1822 ο Στάικος Σταικόπουλος με την Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβαν το φρούριο και απελευθέρωσαν την πόλη του Ναυπλίου. Μετά την απελευθέρωση στο Παλαμήδι λειτούργησαν οι πρώτες φυλακές, όπου ενδεχομένως βρέθηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Εκτός από τους προμαχώνες, μέσα στο κάστρο μπορεί κανείς να θαυμάσει το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την απελευθέρωση της πόλης. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται είτε οδικώς από τα ανατολικά ή μέσω της δυτικής κλίμακας που η παράδοση τη θέλει να έχει 999 σκαλοπάτια.

Περισσότερα