Γιορτή Κρασιού/Τρύγου

Περιγραφή:

Αν είσαι λάτρης του καλού κρασιού, έλα στις αρχές του Σεπτέμβρη κι απόλαυσε την περίφημη «Γιορτή του τρύγου/κρασιού» που διοργανώνεται στο Ηλιόκαστρο Ερμιονίδος και στο Μαλαντρένι του Δήμου Άργους. Άφθονο κρασί θα ρέει στο ποτήρι σου με τη συνοδεία μουσικής και χορού.

Στην ευλογημένη γη της Ερμιονίδας και του Άργους αιώνες τώρα παράγεται, χάρη στη μαεστρία των ανθρώπων αλλά και την αρωγή των κλιματικών συνθηκών, ένα ξεχωριστό κρασί από τα αμπέλια της περιοχής. Αυτή η όμορφη και ιδιαίτερη διαδι-κασία συγκομιδής του σταφυλιού και η επεξεργασία του σε κρασί γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στο Καρακάσι Ερμιονίδος και στο ορεινό Μαλαντρένι Άργους.

Στο Καρακάσι (Ηλιόκαστρο) Ερμιονίδος που φημίζεται για το καλό γλυκόπιοτο κρασί του από την αρχαιότητα, στις αρχές Σεπτέμβρη διοργανώνεται με ξεχωριστό τρόπο η «γιορτή του κρασιού», ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος. Κάτω απ’ το φως του φεγγαριού γίνεται μια αναπαράσταση της συγκομιδής του σταφυλιού ό-που συμμετέχει όλη η οικογένεια φορτώνοντας τα γαϊδούρια με κοφίνια γεμάτα σταφύλια για να πάνε στα πατητήρια για την παραγωγή του κρασιού. Παράλληλα ακούγονται ποιήματα σχετικά με τα αμπέλια.Το βλέμμα σου θα τραβήξουν έντονα τα πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον ουρανό κάνοντας τη νύχτα μέρα. Στο λαϊκό γλέντι που ακολουθεί θα πιεις άφθονο κρασί και θα χορέψεις με την ψυχή σου ως το πρωί.

Στο Μαλαντρένι που μοσχομυρίζει μούστο και χυμούς κρασοστάφυλου, ο Πολιτι-στικός Σύλλογος του χωριού μαζί με τον Δήμο Άργους-Μυκηνών κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη διοργανώνει τη «γιορτή του τρύγου». Έλα εδώ κι απόλαυσε άριστο μαλαντρενιώτικο κρασί και μοναδικές γεύσεις που προσφέρονται απλόχερα από τους φιλόξενους κατοίκους σ’ ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με χορούς από τον τοπικό χορευτικό σύλλογο και με τραγούδια που θα σου κρατήσουν συντροφιά ως το πρωί.

Παράλληλα μπορείς να επισκεφθείς τα πολλά οινοποιεία της περιοχής και να δεις πως παράγεται ένα από τα εκλεκτότερα κρασιά της χώρας.