Πυρπόληση Τουρκικού Στόλου- ΑΡΜΑΤΑ στις Σπέτσες

Περιγραφή:

Η «Πυρπόληση του Τουρκικού Στόλου», μια εκδήλωση με άρωμα Επανάστασης πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο ιστορικό και γενναίο νησί των Σπετσών. Μια σειρά από δρώμενα με θέμα τους τον ηρωικό Σεπτέμβρη του 1822 οδηγούν στην εντυπωσιακή πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας που τελείται με μεγαλοπρέπεια την τελευταία ημέρα του εορτασμού. Έλα στο γραφικό λιμάνι του νησιού κι απόλαυσε το θέαμα «μέσα στην αγκαλιά» της Παναγιάς της Αρμάτας και υπό το άγρυπνο βλέμμα της καπετάνισσας Μπουμπουλίνας.

Μια ιστορική και συνάμα εντυπωσιακή εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη στο ηρωικό νησί των Σπετσών, γενέτειρα της καπετάνισσας και Τουρκοφόνισσας Μπουμπουλίνας. Οι εκδηλώσεις που έχουν ως κεντρικό θεματικό πυλώνα τον αγωνιστικό Σεπτέμβρη του 1822, οπότε και ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης με τους υπόλοιπους Έλληνες πυρπόλησαν τον τουρκικό στόλο, διαρκούν μία εβδομάδα. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα δεις να ξετυλίγονται μπροστά σου εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, θρησκευτικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών και παραδοσιακών χορευτικών ομάδων. Η κορυφαία όμως στιγμή διαδραματίζεται την τελευταία ημέρα (Κυριακή) οπότε και στο χώρο του λιμανιού, κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, μέσα στα καταγάλανα νερά ανοιχτά της νήσου γίνεται αναπαράσταση της πυρπόλησης του τουρκικού στόλου. Το εντυπωσιακό και ιστορικό αυτό δρώμενο ανοίγουν με τον καλύτερο τρόπο η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η ομιλία του δημάρχου. Παράλληλα με την αναπαράσταση θα ακούσεις με συγκίνηση τη μελωδική αφήγηση των γεγονότων από τον εκφωνητή που σε ταξιδεύει αρκετά χρόνια πριν, όταν οι μεγάλοι πλοίαρχοι του ’21 χωρίς φόβο και με περίσσιο θράσος έβαζαν το δικό τους λιθαράκι στον Επαναστατικό Αγώνα. Στη συνέχεια το ομοίωμα της τούρκικης ναυαρχίδας παραδίνεται στη φωτιά, οι σειρήνες ηχούν νικηφόρα κι ο ουρανός των Σπετσών φωτίζεται από χιλιάδες βεγγαλικά που καθηλώνουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Απ’ τη μια η Παναγιά η Αρμάτα που οι κάτοικοι θεωρούν πως με τη δική της ευλογία ήρθε το νικηφόρο αποτέλεσμα κι απ’ την άλλη το επιβλητικό αρχοντικό της καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας δίνουν στην εκδήλωση την αύρα του Αγώνα.