Θεοφάνεια το «Γιάλα- Γιάλα»

Περιγραφή:

Η νησιώτικη και ναυτική φυσιογνωμία της Ερμιόνης πιστοποιείται με τον εορτασμό του «Γιάλα-γιάλα» την ημέρα των Θεοφανείων, αφιερωμένου στην τέχνη του ντόπιου ψαρά και των εθίμων του. Έλα κι εσύ να απολαύσεις το ξεχωριστό αυτό έθιμο.

Ένας ιδιαίτερος και λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων, το περίφημο «Γιάλα-γιάλα» που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ερμιόνη, σε περιμένει να το απολαύσεις και να σου αποκαλύψει το μεγαλείο του.

Οι νέοι της περιοχής που ετοιμάζονται να υπηρετήσουν τη θητεία τους, την παραμονή των Θεοφανείων ντυμένοι με την παραδοσιακή νησιώτικη φορεσιά, κατεβαίνουν στο λιμάνι και στολίζουν τις βάρκες με φοίνικες, δάφνες και σημαίες. Σ’ αυτές τις βάρκες το επόμενο πρωί θα μπουν οι ίδιοι, για να πιάσουν το σταυρό. Έπειτα, το βράδυ επισκέπτονται τα σπίτια της περιοχής και δέχονται ευχές και διάφορα κεράσματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τριγυρνώντας στα σοκάκια, τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι των ημερών, το περίφημο «Γιάλα-Γιάλα». Το επόμενο πρωί φορώντας την ίδια στολή μπαίνουν μέσα στις ψαρόβαρκες και συνεχίζουν να τραγουδούν κουνώντας τις βάρκες. Έπειτα πέφτουν στα καταγάλανα νερά του λιμανιού για να πιάσουν το σταυρό και την εικόνα της Παναγίας. Μετά το πέρας του καθαγιασμού των υδάτων γυρίζουν πάλι όλη την πόλη για να προσκυνήσουν οι κάτοικοι τον σταυρό και την εικόνα.