Φαράγγι Καταφύκι

Περιγραφή:

Άγνωστο αλλά υπερβολικά όμορφο το φαράγγι Καταφύκι σε καλεί σε μια εύκολη και συνάμα γοητευτική πεζοπορία με την φαντασία σου να φτάνει στα ύψη. Άγρια πουλιά, πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και σπηλιές που αφηγούνται σαγηνευτικές ιστορίες συνθέτουν έναν μοναδικό ζωγραφικό πίνακα που σε προκαλεί να αποτελέσεις σημαντικό κομμάτι του.

Ανάμεσα στο χωριό Φούρνοι και την Ερμιόνη βρίσκεται ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, το μαγευτικό φαράγγι Καταφύκι που προστατεύεται ως περιοχή ι-διαίτερης ομορφιάς και καταφύγιο άγριας ζωής. Το ιδιαίτερο αυτό φαράγγι μαγεύει και τον πιο απαιτητικό περιηγητή. Αν λατρεύεις το περπάτημα, άφησε το αυτοκίνητο από την πλευρά της Ερμιόνης και βάδισε στο μονοπάτι ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, με τα πεύκα, τις δάφνες, τις μυρτιές, τους θάμνους και τα υπόλοιπα φυ-τά να γεμίζουν μυρωδιές τη διαδρομή σου. Ο ήχος των τρεχούμενων νερών και η παρουσία σπάνιων ζώων και άγριων πουλιών θα σε κάνει να νομίζεις πως είσαι στον παράδεισο. Πάνω στους επιβλητικούς άγριους βράχους μυστηριώδεις σπηλιές ξυπνούν τη φαντασία σου. Ο θρύλος θέλει μία από αυτές να αποτελεί την είσοδο του Άδη και σημείο απ’ όπου ο Ηρακλής βρήκε κι έβγαλε έξω τον Κέρβερο. Οι ντό-πιοι θα σου διηγηθούν ιστορίες με παράνομους που κάποτε σε τούτες τις σπηλιές έβρισκαν καταφύγιο. Μέσα στο φαράγγι στην έξοδο με την Ερμιόνη βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που «φυλάει» τους επισκέπτες από το 1740 και τους «κρατά μακριά από τα κακά πνεύματα» όπως θέλει η τοπική παράδοση.

Πέραν όμως της πεζοπορίας απόλαυσε εδώ και την αναρρίχηση στους βράχους. Το αναρριχητικό πεδίο προσφέρεται και σε αρχάριους που θέλουν να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ξεκινώντας από εδώ, πέρνα το παλιό ιστορικό γεφύρι και φτάσε ως το γραφικό χωρίο Φούρνοι.