Σπήλαιο Φράγχθι

Περιγραφή:

Ένα εξαιρετικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, το σπήλαιο Φράγχθι, στο πε-τρώδες άγριο βουνό απέναντι από την Κοιλάδα σε περιμένει για εξερεύνηση. Χιλιάδες ευρήματα και ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε εδώ ρίχνουν φως σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Μπες στο εσωτερικό του και νιώσε την μακραίωνη πορεία του ανθρώπου. Περπάτησε από την παραλία Λαμπαγιαννά, αναρριχήσου στις πλάκες του σπηλαίου και βυθίσου στα καταγάλανα νερά της παραλίας.

Απέναντι από το χωριό Κοιλάδα, σ’ ένα βραχώδες λόφο γεμάτο θάμνους, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Φράγχθι. Το εξαιρετικό αυτό σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους και μια μικρή λίμνη που σχηματίζεται εντός του, πάνω στην οποία καθρεφτίζονται οι ακτίνες του ήλιου προσφέροντας μια ιδανική εικόνα στον επισκέπτη. Η είσοδος του που βλέπει προς τα δυτικά βρίσκεται 12,5μ. πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 50μ. απ’ αυτήν. Το βάθος του σπηλαίου είναι 150μ.. Βέβαια παλαιότερα, την εποχή του Λίθου η απόσταση από τη θάλασσα ήταν μεγαλύτερη.

Το σπήλαιο πιθανολογείται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ κατά τη Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ. όμως σίγουρα χρησιμοποιήθηκε από τον homo sapiens(σοφό άνθρωπο) την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ.. Στοιχεία φανερώνουν πως κατοικείτο συνεχώς από το 25.000 π.Χ. έως το 30.000 π.Χ. οπότε και γκρεμίστηκε από μεγάλο σεισμό.

Αρχικά κατοικούσαν λίγοι κυνηγοί οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όμως κατά τη Μέση και Ύστερη Νεολιθική περίοδο άρχισε να συσσωρεύεται περισσότερος κόσμος και να ακμάζει το σπήλαιο. Εντός του σπηλαίου διατηρούνται ιζήματα από την Ανώτερη Παλαιολιθική έως και τη Νεολιθική εποχή. Επίσης μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν την περίοδο 1967-1976 και 1980-1982 από καθηγητές των πανεπιστημίων της Ιντιάνα, βρέθηκε και πληθώρα ευρημάτων που πιστοποιούν αυτή την αδιάλειπτη κατοίκηση του σπηλαίου σ’ όλες τις περιόδους της εποχής του λίθου.

Ανακαλύφθηκαν λίθινα κι οστέινα εργαλεία, ειδώλια, κεραμικά σκεύη, κοσμήματα, όστρακα, φυτικά κατάλοιπα κι άλλα αντικείμενα. Επίσης βρέθηκε μια σπάνια σειρά από οστά ψαριών σε μεγάλο βαθμό προερχόμενα από τόνο. Όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός που έζησε 10.000-8.000 πριν και βρέθηκε στη στάση του εμβρύου έχοντας σκεπαστεί από πέτρες και θεωρείται πως ανήκει σε άντρα περίπου 25 ετών. Παράλληλα βρέθηκαν κι άλλοι ανθρώπινοι σκελετοί που αποτυπώνουν το μέσο ύψος των ανθρώπων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα υπολείμματα οψιδιανού που βρέθηκαν, μιας και το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει μόνο στη Μήλο. Η ύπαρξή του εδώ ανέτρεψε όλες τια αντιλήψεις που είχαν διατυπωθεί για την ως τότε ναυσιπλοΐα.

Οι ανασκαφές που έχουν γίνει αφορούν μόνο τον μπροστινό χώρο, επιφάνειας 700μ., το υπόλοιπο σπήλαιο είναι σκεπασμένο από την κορυφή και κρατά ακόμα κρυμμένα τα μυστικά του. Τα σπουδαία αυτά ευρήματα του σπηλαίου σε περιμένουν για να σου αποκαλύψουν την ιστορία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Επισκέψου και εξερεύνησε το εξαιρετικό αυτό μνημείο είτε μέσω στεριάς είτε με σκάφος από το λιμάνι. Το παλαιολιθικό αυτό «σπίτι» σου προσφέρει τη δυνατότητα για ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κάνε αναρρίχηση στους βράχους του σπηλαίου, trekking από την παραλία Λαμπαγιαννά και κολύμπησε στα υπέροχα νερά.