Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου

Περιγραφή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Ασκληπιού. Ιδρύθηκε το 1897 από την Αρχαιολογική Εταιρεία κι άρχισε να λειτουργεί το 1909 μετά την ολοκλήρωση δόμησης του κτιρίου. Στεγάζεται σε ένα παλαιό επίμηκες κτίριο που απαρτίζεται από τον προθάλαμο και δύο μακρόστενες αίθουσες και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μουσεία της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Τα εκθέματά του χρονολογούνται από την Αρχαϊκή εποχή έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια και προέρχονται από τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στο Ιερό του Ασκληπιού την περίοδο 1881-1928. Εδώ ο επισκέπτης θα δει επιγραφές, ιατρικά εργαλεία, μεγάλου μεγέθους αγάλματα, αναθηματικές και τιμητικές επιγραφές, τμήματα αρχιτεκτονικών μελών από αρχαία κτίρια του Ιερού και πληθώρα εκμαγείων.

Λίγα μέτρα μετά την είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Ασκληπιού και σε απόσταση αναπνοής από το παγκοσμίου φήμης Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, ένα από τα αρχαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1897 από την Αρχαιολογική Εταιρεία προκειμένου να βρουν στέγη τμήματα από τις αποκαταστάσεις των σημαντικότερων μνημείων του Ασκληπιείου αλλά και πολλά σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές του Παναγή Καββαδία και της Αρχαιολογικής Εταιρείας την περίοδο 1881-1928 στο ιερό αυτό. Η οικοδόμηση του κτιρίου έγινε την περίοδο 1898-1900 και το 1909 μετά και τις τελευταίες προσθήκες άρχισε να λειτουργεί.

Το επίμηκες αυτό παλαιό κτίριο, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, έχει δέσει αρμονικά με τον όλο ιστορικό και φυσικό χώρο. Ο εκθεσιακός χώρος απαρτίζεται από τον προθάλαμο και δύο μακρόστενες αίθουσες. Παράλληλα υπάρχει και ένα υπόστεγο, μεταγενέστερη προσθήκη όπου συναντάται πληθώρα επιγραφών.

Η έκθεση αποτυπώνει πλήρως τη μουσειακή αντίληψη των αρχών του 20ου αι που χαρακτηρίζεται από την πυκνή συνεχή διάταξη των εκθεμάτων λόγω πολυπληθούς υλικού. Ο επισκέπτης μέσα από τα εκθέματα ταξιδεύει από την Αρχαϊκή εποχή ως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Εδώ θα αντικρύσει οικοδομικές επιγραφές, επιγραφές ταμάτων, ιατρικά εργαλεία του Ασκληπιού, μεγάλα αγάλματα, αναθήματα μικρού μεγέθους, αποκαταστάσεις αρχιτεκτονικών μελών από τα σημαντικά αρχαία κτίρια του Ιερού του Ασκληπιού όπως τα Προπύλαια, ο Ναός του Ασκληπιού, ο Ναός της Άρτεμης, η Θόλος της Επιδαύρου και το ημιτελές κορινθιακό κιονόκρανο που βρέθηκε κοντά στη Θόλο. Δεσπόζουσα θέση στο χώρο έχουν και τα εκμαγεία αγαλμάτων, όπως της Υγείας που χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αι., της θεάς Αφροδίτης, του Ασκληπιού που χρονολογείται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, των αετωμάτων του Ναού του Ασκληπιού, τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Μεταξύ άλλων το μάτι του επισκέπτη θα πέσει και σε μία επιγραφή Ίασης του Μάρκου Ιουλίου Απελλά που χρονολογείται το 2ο μ.Χ. αι. .

Πληροφορίες Ιερό Ασκληπιού Επιδαύρου, Λυγουριό Αργολίδας Τηλέφωνο: 27530 22009 Ημέρες και ώρες λειτουργίας Χειμερινό 08:00-17:00 Θερινό 08:00-19:30 Κάθε Δευτέρα το μουσείο ανοίγει μετά τις 12:00 Εισιτήριο: ολόκληρο 6 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ. Το εισιτήριο είναι ενιαίο και καλύπτει την επίσκεψη στο μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους.