Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Περιγραφή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Το διώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται κτίστηκε το 1713 κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας από τον Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο. Αποτελεί οικοδόμημα μνημειακής κλίμακας με αμυδρά στοιχεία μπαρόκ και στοιχεία της Οθωνικής περιόδου. Ως το 1933 είχε άλλη χρήση. Έκτοτε λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή.

Ο χώρος της μόνιμης έκθεσης έχει συνολική επιφάνεια 580 τμ και καταλαμβάνει δύο ορόφους. Με βάση και την πρόσφατη ανακαίνιση τα 2000 περίπου εκθέματα οργανώνονται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την Παλαιολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα και περιστοιχίζονται παράλληλα και από τις νέες τεχνολογίες. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται αγγεία από τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο, ειδώλια, κεραμικά, πήλινες ασπίδες, πινακίδες Γραμμικής Β’, ο Παναθηναϊκός αμφορέας, η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών και ο «άρχοντας της Ασίνης».

Στη Δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στην «καρδιά» του Ναυπλίου και σε απόσταση αναπνοής από το Βουλευτικό, οπού γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το παλαιότερο ίσως μουσείο της χώρας.

Το διώροφο αυτό κτίριο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Βενετσιάνικα κτίρια της πόλης. Οικοδομήθηκε το 1713 κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρεί η λατινική μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου, από τον βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, προκειμένου να χρησιμεύσει ως αποθήκη του Στόλου. Στα μετέπειτα χρόνια χρησίμευσε ως στρατώνας, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στέγαζε τα ανακριτικά γραφεία των Γερμανών. Από το 1933 λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή. Στους δύο ορόφους του κτιρίου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στο ισόγειο βρίσκονται τα γραφεία της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση τα 2000 περίπου εκθέματα, οργανώνονται σε εννοιολογικά αυτοτελείς θεματικές ενότητες και πλαισιώνονται από νέα σύγχρονα εποπτικά μέσα. Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες όμοιας κάτοψης στους δύο ορόφους του κτιρίου. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων, της παλαιολιθικής, μεσολιθικής, νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού ενώ στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων. Παράλληλα την είσοδο του κτιρίου κοσμεί η φωτογραφική έκθεση του Νικόλαου Τομπάζη.

Μέσα από τα εκθέματα αυτά ο επισκέπτης ταξιδεύει από την Παλαιολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα μέσω των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μέρη της Αργολίδας που ανέπτυξαν θαυμαστό πολιτισμό όπως η Τίρυνθα, η Μιδέα, τα Δενδρά, η Ασίνη, η Ναυπλία, η Ερμιόνη, η Καζάρμα, το Μπερμπάτι και το σπήλαιο Φράγχθι.

Κατά την περιήγησή του θα ατενίσει το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές της Κλεισούρας στην Πρόσυμνα (32000-21000 π.Χ.) που είναι και το αρχαιότερο έκθεμα, θα νιώσει τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και θα θαυμάσει την τέχνη της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου. Αγγεία, ειδώλια, κεραμικά, ο μοναδικός ψυκτήρας της Τίρυνθας, ο τάφος της Ερμιόνης, γουρουνοκεφαλές από τελετές, λίθινα και οστέινα εργαλεία, πινακίδες Γραμμικής Β’ είναι μερικά από τα εκθέματα που θα συναντήσει στις αίθουσες του μουσείου. Δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Παναθηναϊκός αμφορέας, που αποτελούσε το έπαθλο των νικητών στους Παναθηναϊκούς Αγώνες και ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια μεταφέρεται στην εκάστοτε πόλη όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα εκθέματα το μάτι του επισκέπτη θα τραβήξει έντονα η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, μοναδική στην Ελλάδα και ο «άρχοντας της Ασίνης». Σε ξεχωριστή θέση εκτίθενται και οι συλλογές του Μουσείου, συλλογές των φιλάρχαιων δωρητών Γλυμενόπουλου, Αρχιεπισκόπου Νικάνδρου, Ποταμιάνου και Θερμογιάννη Τέλος μέσα από τις οθόνες του μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των επισκεπτών τα μέρη όπου εντοπίστηκαν τα εκθέματα. Αυτή η σύζευξη ιστορίας και τεχνολογίας είναι ένα ισχυρό κίνητρο να επισκεφθεί κάποιος τον θησαυρό αυτού του μουσείου.

Πληροφορίες Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος, 21100 Ναύπλιο Τηλέφωνο: 27520 27502 Fax: 27520 24690 Ωράριο λειτουργίας μουσείου Χειμερινό Τρίτη-Κυριακή 8:30-15:00 Θερινό Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00, Δευτέρα 12:00-16:00 Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ: γενική είσοδος, 1 ευρώ: για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών Δωρεάν φοιτητές