Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα -ΠΛΙ

Περιγραφή:

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974 από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Ι. Παπαντωνίου προς τιμήν του πατέρα της Β. Παπαντωνίου και έχει ως στόχο να μελετήσει, να διασώσει και να προβάλει στο ευρύ κοινό την πληθώρα του ελληνικού λαογραφικού πλούτου. Το Ίδρυμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη και του έχει απονεμηθεί το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς» το 1981. Διαθέτει μία πλούσια συλλογή περίπου 27.000 αντικειμένων που αποτελείται από υφαντά, κοσμήματα, φορεσιές, παραδοσιακά και μουσικά σκεύη, παιδικά παιχνίδια, χαρακτικά. Επίσης διαθέτει σημαντικό φωτογραφικό, ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό, αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών του, την οποία μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο ισόγειο και τους δύο ορόφους του κτιρίου της Β. Αλεξάνδρου 1. Στο έργο του ιδρύματος συγκαταλέγεται και η έκδοση βιβλίων, καρτών, αφισών, ημερολογίων και δίσκων με παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι βρίσκεται το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου». Το ΠΛΙ ιδρύθηκε το 1974 από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Ιωάννα Παπαντωνίου προς τιμήν του πατέρα της, Βασιλείου Παπαντωνίου και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1930 περίπου) και αποτελούσε την οικία του Βασιλείου Παπαντωνίου. Το ΠΛΙ μέσα από το έργο του λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των ηθών και εθίμων που εμφανίζονται ανά την ελληνική επικράτεια και γενικότερα του πλούσιου ελληνικού λαογραφικού πλούτου, τον οποίο και θέλει να αναδείξει στο ευρύ κοινό. Η μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό φαίνεται και από το βραβείο που απέσπασε το 1981 οπότε και τιμήθηκε με το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς» κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή των φυσικών υφαντικών υλών στη Ελλάδα».

Στο ισόγειο και τους δύο ορόφους του κτιρίου συνολικής έκτασης 600τμ περίπου, ξεδιπλώνεται όλος σχεδόν ο λαογραφικός πλούτος της χώρας. Μέσα από τις συλλογές του Ιδρύματος που αριθμούν τα 27.000 περίπου αντικείμενα μπορεί να δει κανείς φορεσιές, κεντήματα, υφαντά, κοσμήματα, παραδοσιακά σκεύη, παλαιούς χάρτες της πόλης, φωτογραφίες που απεικονίζουν παραδοσιακές στιγμές, μουσικά σκεύη, αντικείμενα που σχετίζονται με το λαϊκό θέατρο κ.α. Ορισμένες απ’ αυτές περιλαμβάνουν και αντικείμενα παλαιότερα, όπως για παράδειγμα η συλλογή Κοπτικής τέχνης με «σημεία» και «κλαβία» από αιγυπτιακές του νίκες του 6ου μ.Χ. αι. Παράλληλα στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί πωλητήριο με αντικείμενα που εκδίδει το ίδρυμα όπως βιβλία, κάρτες, αφίσες, ημερολόγια, δίσκους με παραδοσιακή ελληνική μουσική και τα περιοδικά «Εθνογραφικά» και «Ενδυματολογικά».

Στο ΠΛΙ κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες συλλογές όπως η συλλογή «Πελοποννησιακές φορεσιές» το 1974 και η συλλογή «Τα καλύτερα του ΠΛΙ» που φιλοξενήθηκε το 1999 κατά τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος. Από το 2006 στον ανανεωμένο χώρο του κτιρίου παρουσιάζεται έκθεση με θέμα «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922 που αφορά κυρίως την πόλη του Ναυπλίου και τις γύρω του περιοχές. Πέραν αυτών έχει οργανώσει πληθώρα εκθέσεων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Παράλληλα το 1989 το ΠΛΙ θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του για το παιδί ίδρυσε στο παλιό μηχανοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης το «ΣΤΑΘΜΟ» που αποτελεί το πρώτο ελληνικό μουσείο παιδικής ηλικίας. Στο χώρο αυτό εκτίθενται αντικείμενα για το παιδί αλλά και μια σημαντική συλλογή με τίτλο «Κούκλες με ελληνικές τοπικές φορεσιές» της Φανής Καζές. Στον προαύλιο χώρο του «Σταθμού» έχει στηθεί η «Πλαγγόνα», το γλυπτό παιχνίδι της γλύπτριας Μ. Λοϊζίδου βασισμένο σε αρχαιοελληνικά και μεσαιωνικά πρότυπα. Πέραν αυτών το ίδρυμα διαθέτει μία πλούσια βιβλιοθήκη με 10.000 τίτλους βιβλίων και 300 τίτλους περιοδικών που βρίσκεται διαγώνια του Μουσείου αλλά και χορευτική ομάδα και Κέντρο Έρευνας.

Πληροφορίες

Βασιλέως Αλεξάνδρου 1 Ναύπλιο

Τηλέφωνο: 27520 28947, 28379

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Καθημερινά 09:00-14:30

Τρίτη κλειστά

Εισιτήριο

Γενική είσοδος: 2 ευρώ, Παιδία έως 12 ετών και μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μουσείων (ICOM) δωρεάν.

Ξενάγηση 2 ευρώ/άτομο