Πινακοθήκη Ναυπλίου

Περιγραφή:

Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο παλιό αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα σε σχέδιο του Κ.Π. Χαντζάρα. Ως το 2004 είχε άλλη χρήση. Έκτοτε μετά και την ανακαίνιση και τη κατάλληλη διαμόρφωση από το κοινωφελές Ίδρυμα «Α. Ωνάσης» λειτουργεί ως πινακοθήκη.

Στους χώρους της στεγάζεται μόνιμη έκθεση χωρισμένη σε 5 ενότητες με θέμα «1821-Μορφές και θέματα του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» και φιλοξενεί έργα διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών παράλληλα των οποίων εκτίθενται γλυπτά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και όπλα των αγωνιστών. Πέραν της αίθουσας μόνιμης έκθεσης, στο χώρο βρίσκεται πλούσια βιβλιοθήκη και αίθουσα που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Στο κέντρο σχεδόν της πόλης του Ναυπλίου, σ’ ένα διατηρητέο παλιό αρχοντικό στεγάζεται το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Το υπέροχο αυτό νεοκλασικό κτίριο, που αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο επιφάνειας 120 τμ ο καθένας, οικοδομήθηκε το 1905, όμως μας μαρτυρεί και η εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο, σχεδιασμένο από τον Κ. Π. Χαντζάρα. Ο ιδιοκτήτης του, ιατρός και έπειτα δήμαρχος της πόλης, Γεώργιος Μηναίος, το χρησιμοποίησε αρχικά σαν κατοικία και ιδιωτική κλινική του. Στα μετέπειτα χρόνια στο κτίριο στεγάστηκε η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, έπειτα το Νοσοκομείο της πόλης κι αργότερα η Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής. Κατά τα τελευταία χρόνια πριν την αναπαλαίωσή του λειτούργησε ως ταβέρνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο χώρος περιήλθε στην κυριότητα του δήμου Ναυπλίεων και το 1997 μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση δόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη χάρη στη μεσολάβηση του τότε προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και διακεκριμένου Ναυπλιώτη κ. Απόστολου Μπότσου. Το Μάιο του 2004 ξεκίνησε να λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου μετά την ανακαίνιση και την εγκατάσταση του απαραίτητου μουσειακού εξοπλισμού που είχε αναλάβει το κοινωφελές Ίδρυμα «Α. Ωνάσης». Σήμερα το παράρτημα Ναυπλίου θεωρείται ένα από τα αρτιότερα και τελειότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας. Στους χώρους της όπου υπάρχει μόνιμη έκθεση έργων με τίτλο «1821- Μορφές και θέματα του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» μπορεί κανείς να δει δημιουργήματα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θ. Βρυζάκη, του Ν. Γύζη, του Νικ. Λύτρα, του Διον. Τσόκου κ.α. μέσω των οποίων ταξιδεύει στους αγώνες των ηρώων του 1821 μιας και τα ιστορικά γεγονότα και τα κατορθώματα των ηρώων προσεγγίζονται με ανθρωπιστικό τρόπο.

Η μόνιμη αυτή έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη ενότητα «Σκηνές του Αγώνα. Μάχες-ήρωες» απεικονίζει ιστορικά γεγονότα και μορφές. Ακολουθεί η θεματική ενότητα του «Θνήσκοντος ήρωος». Έπειτα ο επισκέπτης θα δει μέσα από πίνακες τον «Νικηφόρο Αγώνα στη Θάλασσα». Ακολουθούν τα «δεινά επακόλουθα του πολέμου» που καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος και η έκθεση κλείνει με έργα που δείχνουν τις τάσεις που διαμορφώνουν την ιδεολογία του ελεύθερου κράτους.

Εκτός από τα ζωγραφικά έργα η έκθεση συμπληρώνεται με γλυπτά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οπλισμό των αγωνιστών που όλα μαζί δένουν αρμονικά και δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον επισκέπτη. Όμως εκτός από την αίθουσα της μόνιμης έκθεσης στο χώρο υπάρχει μια πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία τέχνης και λευκώματα και μια αίθουσα που κατά καιρούς φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Παράλληλα στο χώρο λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία και παιδικό εργαστήρι τέχνης.

Πληροφορίες

Σιδηράς Μεραρχίας 23 Ναύπλιο

Τηλ. 27520 21915, 21935

Ώρες και ημέρες λειτουργίας

Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-15:00

Τετάρτη, Παρασκευή 10:00-15:00, 17:00-20:00

Τρίτη κλειστά

Γενική είσοδος: 3 ευρώ, Μειωμένο: 1,5 ευρώ