Μεγαλοπόλη

Περιγραφή:

Η Μεγαλόπολη είναι ημιορεινή κωμόπολη, σε υψόμετρο 430 μέτρων και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, σχεδόν στο κέντρο της φερώνυμης λεκάνης, 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου και ο πληθυσμός του Δήμου Μεγαλόπολης ανέρχεται, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στους 11.030 κατοίκους.

Η πόλη της σύγχρονης Μεγαλόπολης είναι κτισμένη στο ομώνυμο λεκανοπέδιο της Αρκαδίας, δίπλα στην Αρχαία Μεγάλη Πόλη. Η Αρχαία Μεγαλόπολη χτίσθηκε από το Θηβαίο Στρατηγό Επαμεινώνδα, ύστερα από τη μάχη στα Λεύκτρα το 371 π.Χ, με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη.

Στην τουρκοκρατία κατοικείτο από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο, το οποίο ήταν και το Βυζαντινό της όνομα. Το σημερινό της όνομα δόθηκε μετά τον σχηματισμό του Ελληνικού κράτους, με βασιλικό διάταγμα του 1836. Από το 1834 υπήρξε έδρα του δήμου και της επαρχίας Μεγαλόπολης.