Τυρός

Περιγραφή:

Ο Τυρός στην Κυνουρία, 21 χλμ. νότια από το Άστρος, κοντά στο αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, είναι ένα πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο που αποτελείται από τον Άνω Τυρό στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, τον Κάτω Τυρό λίγο χαμηλότερα και την Παραλία Τυρού, που ακουμπά στα υπέροχα νερά του Μυρτώου πελάγους. Η Παραλία Τυρού, με άρτια τουριστική υποδομή, προσφέρει μια μεγάλη ακτή για κολύμπι, πλούσια βλάστηση στην ενδοχώρα της, ένα μικρό θεατράκι που χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι ενώ τα πανηγύρια και ο εορτασμός του Πάσχα διατηρούν πολλά από τα ιδιαίτερα έθιμα της Τσακωνιάς. Γραφικοί ορμίσκοι και δαντελωτές ακρογιαλιές, Κρυονέρι, Τσέρφος, Ζαρίτσι γειτονεύουν με το παραλιακό χωριό. Λίγο νοτιότερα από την Παραλία Τυρού στον παραδοσιακό οικισμό Σαπουνακαίικα, διατηρούνται λείψανα αρχαίου κάστρου. Ο Άνω Τυρός, αμφιθεατρικά χτισμένος, αγναντεύει το πέλαγος ενώ ορεινό μονοπάτι οδηγεί σε υπέροχες πεζοπορικές εμπειρίες.

Ο Τυρός στην Κυνουρία, 21 χλμ. νότια από το Άστρος –κοντά στο αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, που λατρευόταν με αυτό το προσωνύμιο ως προστάτης της παραγωγής γάλατος και τυριού–, είναι ένα πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο που αποτελείται από τον Άνω Τυρό στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, τον Κάτω Τυρό λίγο χαμηλότερα και την Παραλία Τυρού, που ακουμπά στα υπέροχα νερά του Μυρτώου πελάγους.

Ο Άνω Τυρός, αμφιθεατρικά χτισμένος με ωραία πέτρινα σπίτια, αγναντεύει το πέλαγος, ενώ ορεινό μονοπάτι οδηγεί σε υπέροχες πεζοπορικές εμπειρίες προς το οροπέδιο Παλαιοχωρίου. Στο βουνό Ωριόντας, σε υψόμετρο 1.000 μ., υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

Η Παραλία Τυρού, με άρτια τουριστική υποδομή, προσφέρει μια μεγάλη ακτή – σχεδόν δύο χιλιόμετρα– για κολύμπι, πλούσια βλάστηση στην ενδοχώρα της, καθώς κι ένα μικρό θεατράκι που χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Πολλές όμορφες παραλίες προσφέρονται και για ψαροντούφεκο ή ήσυχο μπάνιο (Τρίκερι, Τηγάνι), ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν σπηλιές (Φούρνος) και σπηλαιοβάραθρα (Δέσσε).

Γραφικοί ορμίσκοι και δαντελωτές ακρογιαλιές, Κρυονέρι, Τσέρφος, Ζαρίτσι, γειτονεύουν με το παραλιακό χωριό. Λίγο νοτιότερα από την Παραλία Τυρού, στον παραδοσιακό οικισμό Σαπουνακαίικα, διατηρούνται στη θέση Κάστρο λείψανα αρχαίου κάστρου (3ος π.Χ. αι.), που ταυτίζεται πιθανότατα με την αρχαία πόλη του Τυρού, τα αρχαιολογικά ευρήματα της οποίας φυλάσσονται στο Δημαρχείο Λεωνιδίου.

Ο Τυρός και τα γύρω χωριά αποτελούν μέρος της Τσακωνιάς, αυτής της ιδιαίτερης περιοχής με τους αυτόχθονες κατοίκους, απόγονους ίσως των Δωριέων που απομονωμένοι διατήρησαν τη δωρική διάλεκτο, το υπερήφανο φρόνημα ελευθερίας και τα έθιμά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πανηγύρια και ο εορτασμός του Πάσχα διατηρούν πολλά από τα ιδιαίτερα έθιμα της Τσακωνιάς, η οποία ήταν πάντοτε ανεξάρτητη, επί Ρωμαίων ή Οθωμανών, ενώ τα μεσαιωνικά χρόνια μεγάλες περιοχές της ανήκαν στη βυζαντινή οικογένεια των Μελισσηνών. Μην παραλείψετε να παρευρεθείτε το καλοκαίρι στις «γιορτές της τσακώνικης μελιτζάνας».