Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού – Λαγκάδια

Περιγραφή:

Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Γορτυνίας διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δρώμενα τόσο πολιτιστικού όσο και αθλητικού περιεχομένου. Μέσα στα πλαίσια των θερινών αυτών δραστηριοτήτων διοργανώνεται και ο ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, ο οποίος στόχο έχει να διαφυλάξει και να προβάλει τις λαϊκές παραδόσεις της περιοχής, μέσα από το σημαντικότερο μέσο έκφρασής τους: το δημοτικό τραγούδι.

Ο θεσμός, ο οποίος αριθμεί περίπου 40 συναπτά έτη ύπαρξης, απευθύνεται σε μη επαγγελματίες ερμηνευτές και μουσικούς, οι οποίοι ειδικεύονται στο δημοτικό τραγούδι, και κυρίως στα παλιά, σπάνια και ανέκδοτα του είδους. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) Καλύτερη ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού από νέους έως 18 ετών, 2) Καλύτερη ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού από ενήλικες και 3) Καλύτερη εκτέλεση παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Ο διαγωνισμός του 2012, ο οποίος ήταν ο 39ος του θεσμού, ήταν αφιερωμένος στην αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, ως ένδειξη τιμής για τη σημαντική συνεισφορά της στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι.