Μονή Προδρόμου

Περιγραφή:

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στη χαράδρα του Λούσιου, πολύ κοντά στα ιστορικά χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας. Η ίδρυσή της τοποθετείται με κάποια αβεβαιότητα στα μέσα του 16ου αιώνα, είναι όμως γνωστό ότι αιώνες πριν στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά ασκητήρια, τα οποία κατά την Τουρκοκρατία ενώθηκαν, απαρτίζοντας τη Μονή Προδρόμου.

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή λειτούργησε ως καταφύγιο και νοσοκομείο των αγωνιστών. Ύστερα από σύντομη διάλυσή της το 1834, ανασυστάθηκε το 1838 και γνώρισε μεγάλη ακμή. Στην κατοχή της βρίσκονται αρκετά παλιά έγγραφα, πατριαρχικά σιγίλλια και μία πλούσια συλλογή βιβλίων. Το συγκρότημα της Μονής περιλαμβάνει έναν παλιό ναό του Αγίου Αθανασίου, που σήμερα λειτουργεί ως εργαστήρι αγιογραφίας και ραπτικής ιερών ενδυμάτων, τα ξωκλήσια της Μεταμόρφωσης και της Υπαπαντής, ένα ελαιοτριβείο και υδρόμυλους.

Οι επισκέπτες στη Μονή κάθε χρόνο είναι πάρα πολλοί, οι οποίοι, εκτός από το αξιόλογο αυτό μνημείο της θρησκευτικής μας πίστης, έρχονται επίσης να θαυμάσουν το επιβλητικό τοπίο που την περιβάλλει.