Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Περιγραφή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης ιστορικής πόλης και στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Σχολής Καρυτσιώτη, η οποία λειτουργούσε από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το κτίριο παραχώρησε στη συνέχεια ο Δήμος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, και ύστερα από μία μακρά σειρά εργασιών εγκαινιάστηκε το Μουσείο το 1985.

Ο κύριος όγκος των εκθεμάτων του Μουσείου προέρχεται κυρίως από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ.), που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Παράλιο Άστρος, δίπλα στην ονομαστή Μονή της Λουκούς, του 1117 μ.Χ. Εκθέματα μπορεί να βρει κανείς τόσο εντός όσο και εκτός του Μουσείου, ενώ ένα μεγάλο μέρος δυστυχώς δεν μπορεί να εκτεθεί στο κοινό, λόγω έλλειψης χώρου. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μαρμάρινες επιγραφές, μέλη αγαλμάτων, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς επίσης και κεραμεικά από αρχαία νεκροταφεία της περιοχής, που χρονολογούνται από την ύστερη κλασική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Από τα σημαντικότερα εκθέματα ας αναφερθούν ενδεικτικά ένα πορτρέτο του Ηρώδου του Αττικού από την έπαυλή του (2ος αιώνας μ.Χ.), ένα αναθηματικό ανάγλυφο που αναπαριστά τον Ερμή και τις Νύμφες από την εποχή του Αυγούστου και μία επιτύμβια στήλη που αναπαριστά καθήμενη γυναίκα και κόρη (4ος αιώνας π.Χ.).

Το Άστρος είναι μία όμορφη παράκτια πόλη της βόρειας Κυνουρίας με σημαντική παρουσία σε διάφορες φάσεις της ελληνικής ιστορίας. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Σχολής Καρυτσιώτη, που λειτουργούσε από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πολύ κοντά στο χώρο αυτό έλαβε χώρα η Β’ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων, το 1821.

Το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από όλη τη γύρω περιοχή, ο μεγαλύτερος όγκος τους όμως προέρχεται από την περίφημη Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, του 2ου αιώνα μ.Χ., την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Εύα Κυνουρίας, κοντά στην περιοχή της Λουκούς, 8 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Παράλιου Άστρους. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο οι μοναχοί της Μονής Λουκούς να ανακαλύπτουν αρχαιότητες κατά την καλλιέργεια της γης τους. Τα ευρήματα αυτά φυλάσσονταν στους χώρους της Μονής, μέχρι που άνοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο το 1985, οπότε όλα μεταφέρθηκαν εκεί.

Στο Μουσείο στεγάζονται αξιόλογα και ενδιαφέροντα εκθέματα. Από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού μπορεί κανείς να δει αρχιτεκτονικά μέλη, μαρμάρινες επιγραφές, γλυπτά, ένα πορτρέτο του ίδιου του Ηρώδη, μαρμάρινες κεφαλές αγαλμάτων, ένα αναθηματικό ανάγλυφο που αναπαριστά τον Ερμή και τις Νύμφες, καθώς επίσης και διάφορα άλλα εκθέματα που βρίσκονται στην αυλή του Μουσείου. Εκτός αυτών, στις συλλογές του Μουσείου μπορεί κανείς να βρει επιγραφές, κεραμικά ευρήματα από νεκροταφεία του Ελληνικού Κυνουρίας, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, πορτρέτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυρίως του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., μία επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ., στην οποία απεικονίζεται καθήμενη γυναίκα και κόρη, καθώς και πάρα πολλά ακόμη έργα, από αναθηματικές στήλες, μέχρι ανάγλυφα και κιονόκρανα.

Το 2008 το Μουσείο υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό στο Λεωνίδιο και έκλεισε για λόγους ασφαλείας. Η επαναλειτουργία του έχει ήδη προγραμματιστεί, αφού ολοκληρωθούν κάποιες στερεωτικές εργασίες, που ήδη γίνονται ανά τα χρόνια. Το ζητούμενο είναι να ανοίξει σύντομα ξανά τις πύλες του για το κοινό, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ιστορικό παρελθόν της ευρύτερης περιοχής.