Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Περιγραφή:

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης Αρκαδίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα στεγάζονταν κειμήλια και ενθύμια από τους αγώνες των Ελλήνων σε διάφορες φάσεις της νεώτερης ιστορίας τους. Είναι χωρισμένο σε έντεκα ενότητες, οι οποίες διατρέχουν χρονολογικά όλες τις περιόδους του νεώτερου ελληνικού κράτους, με μία μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων. Το Μουσείο αυτό, ένα από τα πέντε πολεμικά μουσεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί ως σύμβολο μνήμης των δύσκολων καιρών που αντιμετώπισε η χώρα μας στην πορεία της να αναδειχθεί σε ελεύθερο, αυτόνομο κράτος.

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, στο ισόγειο ενός όμορφου κτιρίου, δωρεά του Μαλλιαροπούλειου Ιδρύματος. Η ιδέα της δημιουργίας του υπήρχε ήδη από το 1988, εγκαινιάστηκε όμως τελικά το 2000, με σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη για έναν ενιαίο χώρο που να αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, εστιάζοντας σε γεγονότα της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας.

Το Μουσείο, ένα από τα πέντε πολεμικά μουσεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ακολουθεί τη συνήθη δομή των πολεμικών μουσείων, όπου τα εκθέματα εκτίθενται χρονολογικά. Είναι χωρισμένο σε έντεκα ενότητες, οι οποίες διατρέχουν χρονολογικά όλες τις περιόδους του νεώτερου ελληνικού κράτους: από την Επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, το Μικρασιατικό πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική εισβολή, την Κατοχή, τη μέση Ανατολή και, τελικά, την Απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα το 1944. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν όπλα, στολές, τουφέκια, σπαθιά, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, χαρακτικά και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία προτομή του μεγάλου στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς και το αυθεντικό νεκρικό εκμαγείο του.