Ζαρούχλα

Περιγραφή:

Η Ζαρούχλα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χελμού. Σκαρφαλωμένο, θαρρείς, σε υψόμετρο 1.020 μ., είναι από τα ορεινότερα μέρη της Αχαΐας. Το μεγάλο υψόμετρο δυσκόλευε αρκετά τη διαβίωση των κατοίκων, με αποτέλεσμα τον 19ο αιώνα αρκετοί από αυτούς να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν πιο νότια, ιδρύοντας νέους οικισμούς, όπως ήταν για παράδειγμα τα Ζαρουχλέικα. Σήμερα η Ζαρούχλα δεν αριθμεί πάνω από 100 μόνιμους κατοίκους, καθώς όμως έχει καταξιωθεί ως κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, τα σαββατοκύριακα κατακλύζεται από επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν την υπέροχη φύση που την περιστοιχίζει. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, η μαγευτική λίμνη Τσιβλού, το όμορφο μοναστήρι η Παναγία των Καταφυγίων, ο καταρράκτης Ύδατα Στυγός και πολλά άλλα, που περιμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει.

Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χελμού βρίσκεται φωλιασμένος ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός, η Ζαρούχλα, που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται σιγά-σιγά τουριστικά και να αποκτά τους φανατικούς οπαδούς της. Το υγρό στοιχείο πρωταγωνιστεί εδώ, με τα γάργαρα νερά του ποταμού Κράθι, καθώς επίσης άφθονες βρύσες και πηγές με παγωμένο νερό, που παροτρύνουν τον επισκέπτη να κάνει μία στάση για να ξεδιψάσει πριν συνεχίσει την περιήγησή του στο καταπράσινο τοπίο, κατάφυτο με καστανιές, έλατα, πεύκα και καρυδιές.

Η αρχαία ιστορία της Ζαρούχλας είναι άγνωστη. Ωστόσο ήκμασε ιδιαίτερα επί Τουρκοκρατίας, αφού τότε υπήρξε σπουδαίο κεφαλοχώρι με 14 πυργόσπιτα, δημιουργήματα των έμπειρων ντόπιων μαστόρων από τα γύρω χωριά, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Ζαρούχλα αποτελεί αγαπημένη βάση πολλών που έρχονται για να επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και όχι μόνο. Είναι πλήρως οργανωμένη τουριστικά, με όμορφους, παραδοσιακούς ξενώνες, γραφικά καφέ και ταβέρνες που σερβίρουν υπέροχες σπεσιαλιτέ, όπως αρνί στη γάστρα, χειροποίητα ζυμαρικά, χόρτα, φασολάδα και νόστιμα ντόπια κρέατα. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν επίσης μικρά μαγαζιά όπου πωλούνται ντόπια προϊόντα όπως βότανα, φασόλια, σπιτικές μαρμελάδες και άλλα πολλά.

Στην περιοχή γύρω από τη Ζαρούχλα, επίσης, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε. Τέσσερα χλμ. έξω από το χωριό βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού, η οποια δημιουργήθηκε το 1913 έπειτα από κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθι και αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο. Στο δρόμο από τη λίμνη Τσιβλού προς τη Ζαρούχλα, λίγο πριν τα Χαλκιάνικα, τρυπωμένο επάνω στα βράχια, σε υψόμετρο 1.100 μ., βρίσκεται το μοναστήρι η Παναγία των Καταφυγίων, που ονομάστηκε έτσι από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν γύρω της, τις οποίες οι αγωνιστές της Επανάστασης χρησιμοποιούσαν ως καταφύγια. Η μονή συνδέεται με την εξής ενδιαφέρουσα ιστορία: Περνώντας από την περιοχή, ο Κολοκοτρώνης γνώρισε την καλόγρια Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, την οποία αργότερα παντρεύτηκε και μάλιστα απέκτησε μαζί της έναν γιο, τον Παναγιώτη, δίνοντάς του το όνομα του γιου του που είχε σκοτωθεί το 1824. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης ο καταρράκτης Ύδατα της Στυγός, στον οποίο, όπως λέει ο μύθος, τρέχει το ίδιο νερό με αυτό που κυλάει στα Τάρταρα του Άδη. Αυτό ήταν το σημείο όπου η Θέτιδα βάφτισε το γιο της, Αχιλλέα, με σκοπό να τον κάνει αθάνατο· άφησε απ’ έξω όμως τη φτέρνα του, που έγινε και το μόνο τρωτό του σημείο.