Δημοτική Αγορά Πύργου

Περιγραφή:

Στα τέλη του 19ου αιώνα, έφτασε στην πόλη του Πύργου, ο πολιτογραφημένος πλέον ως Έλληνας, Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσιλλερ προκειμένου να κτίσει την Δημοτική Αγορά, το Σταυροπάζαρο.

Η Δημοτική Αγορά Πύργο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Πρόκειται για διώροφο κτίριο, νεοκλασικό, με αίθρια και τέσσερις εισόδους και είναι το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης.

Οι τέσσερις πλευρές της κάνουν χρήση διαφορετικών κάθε φορά αρχιτεκτονικών στοιχείων. Προς την οδό Καραϊσκάκη, έντονα είναι τα αναγεννησιακά στοιχεία. Προς την οδό Μεταξά, το κτίριο έχει «απέναντι» του Διοικητικά κτίρια και το ύψος είναι αυστηρό και λιτό. Στην οδό Κρεστενίτη η Δημοτική Αγορά βρίσκεται σε άμεσο διάλογο και αντιστοιχία με τα αντικρινά κτίρια, μοιράζεται το ύφος κατασκευής και διακόσμησης τους. Στην τέταρτη και τελευταία όψης της, στην οδό Πετραλιά, η κλίση του εδάφους περιορίζει τις δυνατότητες για ιδιαίτερο διάκοσμο. Στο ισόγειο διαμορφώνονται κυρίως βοηθητικοί χώροι και το ύφος είναι σχεδόν αστικό.