Κόρινθος

Περιγραφή:

Η Κόρινθος είναι η πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Πελοποννήσου. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου Κορινθίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρώτη στο νομό με 58.280 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η σημερινή πόλη αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου και οικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα, το 1858 όταν η παλιά πόλη ισοπεδώθηκε από σεισμό. Η νέα πόλη λοιπόν χτίστηκε στο μυχό του Κορινθιακού κόλπου, σε απόσταση 84 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Η έντονη σεισμικότητα της περιοχής καθιστά την Κόρινθο μια από τις πιο πλήρης αντισεισμικά πόλεις στην Ελλάδα.

Η πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας βρίσκεται στο μέσον του οδικού άξονα Αθήνα- με την πρόσβαση στην πρωτεύουσα να είναι εύκολη. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο εύκολη, λόγω της ένωσης της με την πρωτεύουσα μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ο οποίος αποτελεί και το άμεσο σημείο επαφής με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το κέντρο της πόλης συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα