Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Περιγραφή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-1978 και περιλαμβάνει συλλογές ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας καθώς και το αρχαίο λιμάνι των Κεχγρεών. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα και μοναδικό στην Ελλάδα είναι οι 87 καλλιτεχνικοί πίνακες Opus Sectilae, δηλαδή ψηφιδωτά από ελεφαντόδοντο και γυαλί.

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, το εμπορικό της λιμάνι, στον πρώτο φυσικό όρμο, νότια της Ισθμίας. Εκεί περισώζονται ερείπια των αντικριστών μόλων του λιμανιού ενώ μέσα στο νερό, στα όρια του βόρειο λιμενοβραχίονα φαίνονται ερείπια μικρών ναϊσκόμορφων χτισμάτων, αφιερωμένα κατά πάσα πιθανότητα στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα.

Το καλοκαίρι του 375 μ.Χ. ήρθαν με πλοίο σε αυτό το λιμάνι, από την Ιταλία ή την Αίγυπτο και ξεφορτώθηκαν στην αυλή του ιερού της Ίσιδος, οι καλλιτεχνικοί πίνακες. Ένας τρομερός σεισμός εκείνο το καλοκαίρι βύθισε το λιμάνι των Κεγχρεών και κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια, παρασύροντας στο βυθό και τα κιβώτια με τους πολύτιμους πίνακες. Παρέμειναν στον υγρό τάφο τους για πολλούς αιώνες, μέχρι που τα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές του 1976.

Τοποθεσία:


Κυρά-Βρύση Ισθμίας, Τ.Κ. 20 100, Ίσθμια (Νομός Κορινθίας)

Τηλέφωνο:


+30 27410 37244

Γενική Είσοδος:


Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1

Ώρες Λειτουργίας


Χειμερινό: Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
Θερινό: Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00

Πρόσβαση στο Μουσείο


Από την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου μετά τον Ισθμό στρίβουμε αριστερά για
Επίδαυρο. Υπάρχει ταμπέλα με την ένδειξη «Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας»

Κοντινά Μουσεία:


Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου
Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου