Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Περιγραφή:

Η πλούσια ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου και τα δείγματα της κληρονομιάς και του πολιτισμού της που έχει φέρει στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη σήμερα στεγάζονται στο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο.Το Μουσείο κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, βασισμένο σε σχέδια του W. Stuart Thompson. Μετά από περίπου 20 χρόνια(1950), έγινε από τον ίδιο αρχιτέκτονα και δαπάνη της κα William H. Moore προσθήκη πτέρυγας προς τα ανατολικά.

Το Μουσείο της Κορίνθου είναι ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα επαρχιακά μουσεία της χώρας. Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την μακραίωνη ιστορία αυτής της λαμπρής πόλης, αλλά και όλης της Κορινθίας. Μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τέχνης από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και το Μεσαίωνα, τις περιόδους ακμής και παρακμής, τις περιόδους του πλούτου και τις περιόδους της πτώσης. Τα εκθέματα που είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κορινθιακής τέχνης, αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα και την ιδιαίτερη δομή της κορινθιακής κοινωνίας, ενός τόπου έντονα εμπορικού και ανοικτού σε επιρροές και εναλλαγές.

Στην αίθουσα των ιστορικών χρόνων βρίσκουμε από τα πιο αξιόλογα έργα του ελληνικού πολιτισμού από τα πρώιμα γεωμετρικά χρόνια, περίπου του 1.000 π.Χ. Βλέπουμε αντικείμενα της γεωμετρικής περιόδου αλλά και πρωτοκορινθιακά αγγεία. Αγαπημένο αγγείο των Κορινθίων, ο αρύβαλλος.

Στη ρωμαϊκή αίθουσα, σημαντικό κομμάτι της κορινθιακής ιστορίας, η ρωμαϊκή, αγάλματα του 1ου αι. π.Χ. αλλά και μεταγενέστερα.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μωσαϊκά δάπεδα, το πιο χαρακτηριστικό με δύο γρύπες να κατασπαράζουν ένα άλογο, είναι ένα από τα παλαιότερα στον ελλαδικό χώρο. Χρονολογείται στο 400 π.Χ. Και τρία μωσαϊκά δάπεδα του 2ου αι. μ.Χ. προερχόμενα από ρωμαϊκή έπαυλη της εποχής.

Στο αίθριο και τη στοά του Μουσείου περπατάμε στην μικρή αίθουσα του Ασκληπιείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ομοιώματα ανθρώπινων μελών, του 4ου π.Χ. αιώνα, αγάλματα, επιγραφές, γλυπτά, κ.α. είναι μόνον ελάχιστα από τα εκθέματα που μπορείτε να απολαύσετε στο Μουσείο.

Πρόσφατα στο Μουσείο προστέθηκαν οι δύο Κούροι που προέρχονται από την περιοχή της Τενέας, όμοιας τεχνοτροπίας με τον «Απόλλωνα της Τενέας», ο οποίος βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.