Ελαφόνησος

Περιγραφή:

Η Ελαφόνησος, ένα εξωτικό κάλεσμα στο νησί της Λακωνικής. Κολύμπι σε παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, αμμόλοφους και υπέροχα κεδροδάση. Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου με τους αμμόλοφους και τα θαλασσόκεδρα συνθέτουν το σκηνικό μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Από τη μια είναι η ξακουστή παραλία του Σίμου, το Φράγκο και το Σαρακίνικο στην περιοχή της Λεύκης και από την άλλη η μυστηριώδης παραλία της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, υπό το βλέμμα του ομώνυμου Ναού στο Κάτω Νησί. Μικρά μυστικά αξιοθέατα και τοπία συνθέτουν τον απόλυτο προορισμό του ήλιου και της θάλασσας. Σπηλιές μέσα στο νερό, ξωκλήσια που βρέχει θάλασσα, υποθαλάσσιοι θησαυροί και μικρές νησίδες στολίζουν περιμετρικά τη μοναδικό νησί της Πελοποννήσου. Oι μικρές θαλασσινές εναλλακτικές εμπειρίες όπως το snorkeling και το kite surf ενισχύουν τη γοητεία της Ελαφονήσου, του απόλυτου θαλάσσιου προορισμού. Τo σκηνικό συμπληρώνεται με σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού όπως την αρχαία βυθισμένη πολιτεία Παυλοπέτρι, στον υποθαλάσσιοχώρο της Ελαφονήσου.

Μικρός δίαυλος 500μ. συνδέει τη νήσο με την ακτή της Πούντας, που αποτελεί και την πύλη εισόδου της Ελαφονήσου. Τακτικά δρομολόγια εξυπηρετούν τους επισκέπτες της νήσου, ενώ πολλοί επιλέγουν να προσεγγίσουν το πανέμορφο νησάκι με σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα.

Η Ελαφόνησος φημισμένη για τις μοναδικές παραλίες της, μας αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που αξίζει να τον γνωρίσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή. Οι θάλασσές της δύσκολα βρίσκουν αλλού το όμοιό τους. Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου με τους αμμόλοφους και τα θαλασσόκεδρα συνθέτουν το σκηνικό μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς που εύκολα αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου. Η ξακουστή «διπλή» παραλία του Σίμου, το Φράγκο και το Σαρακίνικο στην περιοχή της Λεύκης και η μυστηριώδης παραλία της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, υπό το βλέμμα του ομώνυμου ναού στο Κάτω Νησί, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Πανέμορφα μυστικά σημεία του νησιού ενισχύουν τη γοητεία του απόλυτου προορισμού του ήλιου και της θάλασσας. Ένα από αυτά είναι η μικρή παραλία της Λεύκης στον ομώνυμο όρμο με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις. Η σπηλιά Καραντρέα ένα φυσικό αξιοθέατο μέσα στη θάλασσα -πριν τον όρμο της Λεύκης- μπορείς να το απολαύσεις με το τουριστικό καΐκι που σε ξεναγεί στο γύρο του νησιού. Ο Αγλύφτης είναι ένα ακόμη παραδεισένιο μέρος που προσεγγίζεις μέσα από ένα δύσβατο και καλά κρυμμένο μονοπάτι που ξεκινά από το Αυλάκι στο Κάτω Νησί και φτάνει στα δυτικότερα της νήσου αγναντεύοντας το ακρωτήρι Ταίναρο. Το σκηνικό συμπληρώνεται με σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού την ακτή της Πούντας που αποτελεί και την πύλη εισόδου για τη φιλόξενη νήσο και το εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό μνημείο τη βυθισμένη πολιτεία «Παυλοπέτρι» στον υποθαλάσσιοχώρο της Ελαφονήσου.

Οι μικρές θαλασσινές εναλλακτικές εμπειρίες όπως οι καταδύσεις, το snorkeling και το kite surf ενισχύουν τη γοητεία της Ελαφονήσου. Έναν τόπο, όμως τον κάνουν οι άνθρωποί του. Μοναδικό κράμα Λάκωνα και νησιώτη, οι Ελαφονησιώτες διακρίνονται για το πηγαίο χιούμορ και τη σπουδαία ναυτική τους παράδοση που διατηρούν ακούραστα χάρη στον ισχυρό αλιευτικό τους στόλο. Τη ναυτική τους παράδοση οι Λαφονησιώτες αναδεικνύουν και μέσα από τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Το «Τριήμερο 6-9 Ιουλίου» οι Λαφονησιώτες γιορτάζουν τη διπλή τοπική γιορτή εθνικής και θρησκευτικής σημασίας, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου το νησιώτικο γλέντι κορυφώνεται με την παραδοσιακή «Γιορτή του Ψαρά».

Τεκμηρίωση:

www.elafonisos.gov.gr