Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Περιγραφή:

Στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας, δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π), το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού. Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας και μέσα από τα εκθέματά του φιλοδοξεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη στη μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες διάσωσης της παραδοσιακής τεχνολογίας της ελαιοπαραγωγής.

Οι πρώτες μαρτυρίες για την ελιά στον ελλαδικό χώρο, ο ρόλος της στη διατροφή, τον καλλωπισμό, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και η συνεχή της παρουσία στην τέχνη, παρουσιάζονται μέσα από διάφορα εκθέματα στον πρώτο όροφο του μουσείου. Η τεχνολογία μεταβυζαντινών ελαιοτριβείων και μία ενότητα αφιερωμένη στην οικιακή και βιομηχανική σαπωνοποιία αποτελούν τα εκθέματα του κάτω ορόφου. Στην υπαίθρια έκθεση ο επισκέπτης ξεναγείται στους μηχανισμούς τριών ελαιοτριβείων, ενός προϊστορικού, ενός ελληνιστικού κι ενός βυζαντινού. Το Μουσείο είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και σαν κεντρικό στόχο έχει να αναδείξει την πολύπλευρη σημασία των δύο αυτών αγαθών για τον ελλαδικό χώρο.

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης, δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σπαρτιατών. Βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας φιλοδοξώντας να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής.

Στον πάνω όροφο του μουσείου παρουσιάζονται οι πρώτες μαρτυρίες για την ελιά στον ελλαδικό χώρο, καθώς και η συμβολή της στην οικονομία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 20ο αι. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες που συναντώνται από τον 14ο αι.σε πινακίδες Γραμμικής Β, ενώ εκτίθενται και σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, ηλικίας περίπου 50.000-60.000 ετών, που βρέθηκαν στην καλντέρα της Σαντορίνης. Ο επισκέπτης, αντλεί πληροφορίες για το ρόλο της ελιάς στη διατροφή, τη φροντίδα του σώματος αλλά και τις συμβολικές της διαστάσεις μέσα από τη θρησκεία, τη μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα. Η ενότητα κλείνει με μια σύντομη παρουσίαση της ελιάς στην ελληνική τέχνη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Ο κάτω όροφος του Μουσείου είναι αφιερωμένος στην εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως την πρωτοβιομηχανική περίοδο. Εκτίθεται η τεχνολογία των μεταβυζαντινών μηχανισμών, ενώ έμφαση έχει δοθεί στην αναπαράσταση των μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων σε μεγάλες κινούμενες μακέτες. Τέλος παρουσιάζεται και μία ενότητα αφιερωμένη στην οικιακή και βιομηχανική σαπωνοποιία.

Στηνημιυπαίθρια έκθεση του Μουσείου, που λειτουργεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, ο επισκέπτης ξεναγείται στους μηχανισμούς τριών ελαιοτριβείων, ενός προϊστορικού, ενός ελληνιστικού κι ενός βυζαντινού. To Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και αποτελεί μέλος του δικτύου Μουσεία Ελιάς της Μεσογείου.

Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00 Σπάρτη (27310 89315) Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.