Ανακαλύπτουμε το Αγιωργίτικο

Περιγραφή:

Νεμέα σημαίνει αμπέλι. Νεμέα σημαίνει κρασί. Στα μέρη που ζωντάνεψαν οι μύθοι του Ηρακλή βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και παράγονται κρασιά που διαπρέπουν στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να τα δοκιμάσετε στον τόπο τους, απολαμβάνοντας μια γοητευτική βόλτα μέσα στους λόφους με τα πυκνοφυτεμένα κλήματα.

Η Νεμέα ταυτίζεται με τον αρχαίο Φλιούντα, όπου παραγόταν ο Φλιάσιος Οίνος, το «βασιλικό κρασί» που μάλλον έπινε και ο Αγαμέμνονας στα ανάκτορα των Μυκηνών. Eνώ η πόλη καταστράφηκε περίπου το 1460, oι αμπελώνες του Φλιούντα διατηρούνται αιώνες τώρα.

Το σταφύλι που κυριαρχεί εδώ λέγεται Αγιωργίτικο και θα το αναγνωρίσετε στα τέλη του καλοκαιριού από τα μεγάλα μαύρα πυκνόρρωγα τσαμπιά του. Δίνει μια μεγάλη γκάμα αξιόλογων κρασιών που αξίζει να δοκιμάσετε στα πολλά οινοποιεία της περιοχής και ιδιαίτερα στα οινοποιεία έξω από το χωριό Κούτσι: Θα γευτείτε βελούδινα κρασιά, αγναντεύοντας συνάμα ένα εξαιρετικό πανόραμα ψηλά απ΄ τους καταπράσινους λόφους. Το Αγιωργίτικο είναι κυριολεκτικά ένα μυθικό σταφύλι: ακόμη και σήμερα οι παλιοί αμπελουργοί ονομάζουν το βαθυκόκκινο κρασί που δίνει, «αίμα του Ηρακλή»! Κάποιοι μύθοι βλέπετε, αντέχουν μέσα στα χρόνια…

Το μοναδικό Αγιωργίτικο σταφύλι πήρε το όνομά του από το χωριό Άγιος Γεώργιος που ήταν ήδη από το 1820 το κέντρο της οινοπαραγωγής της περιοχής. Αξίζει να έρθετε εδώ το Σεπτέμβρη, να μυρίσετε τα φρεσκοτρυγημένα αμπέλια, να δείτε τα οινοποιεία στον καιρό της μεγάλης τους δράσης και να ευχαριστηθείτε ένα γεύμα με θέα τους αμπελώνες. Ακουμπήστε πίσω στην καρέκλα σας, υψώστε το ποτήρι σας και αφήστε τις εκλεκτές γεύσεις και τα αρώματα να σας πλημμυρίσουν. Δεν έχει σημασία πια ετικέτα θα διαλέξετε, σημασία έχει ότι το κρασί είναι αγιωργίτικο και το πίνετε στη Νεμέα, στον τόπο του. Ένα μυθικό κρασί σε μια μυθική γωνιά του Μοριά!

Τεκμηρίωση: http://www.newwinesofgreece.com,

http://www.nemeanwines.gr/,

http://www.nemea.gr/