Μαθαίνουμε για το λάδι

Περιγραφή:

Οι δρόμοι του λαδιού στην Πελοπόννησο είναι γοητευτικοί και απέραντοι: ελαιώνες, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια, χώροι γευσιγνωσίας, μας αποδεικνύουν ότι το λάδι είναι η βάση ενός ολόκληρου πολιτισμού. Θέλετε να τον γνωρίσετε;

Ξεκινήστε φυσικά από το Μουσείο ελιάς και ελαιολάδου στη Σπάρτη. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μουσείο, με λεπτομερή τεκμηρίωση και σύγχρονες τεχνολογίες! Δείτε τα παλιά ελαιοτριβεία με τις θεόρατες ξύλινες πρέσες στον κάτω όροφο, τις αρχαίες μυλόπετρες, τα παλιά δοχεία, τα καντάρια, τα πιθάρια, τις μακέτες των παλιών ελαιοτριβείων. Συνεχίστε τη διαδρομή μέσα από τους πυκνούς ατελείωτους ελαιώνες της Μεσσηνίας ως το χωριό Τσουκαλαίικα, για μια επίσκεψη σ’ ένα σύγχρονο ελαιουργείο και δείτε εν δράση πως παράγεται στις μέρες μας ο θαυμαστός χυμός της ελιάς. Γευτείτε το ντόπιο ελαιόλαδο με λίγο φρέσκο ψωμί και ενδώστε στις τοπικές γεύσεις δοκιμάζοντας πίτες, τηγανίτες και μανιάτικο παστό.

Μια και βρίσκεστε στην περιοχή κάντε μια στάση στο εργοστάσιο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και γνωρίστε στη Μεσσήνη το εργαστήρι του «ζωγράφου της ελιάς» Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Αν οι δρόμοι σας φτάσουν ως τη Μεσσηνιακή Μάνη μπορείτε να επισκεφθείτε κι άλλα ελαιουργεία, παραδοσιακά αυτή τη φορά, στην περιοχή Κάμπου – Σταυροπηγίου για να διαπιστώσετε πως ακόμη και σήμερα το λάδι βγαίνει με τις ίδιες πανάρχαιες μεθόδους. Θεωρείται από τα καλύτερα της Πελοποννήσου και αξίζει να το γευθείτε ζεστό, όπως βγαίνει ολόφρεσκο, πάνω σε μια καψάλα, μια ψημένη φέτα από ζυμωτό ψωμί, με αλάτι και ρίγανη. Μια άλλη πρόταση είναι να κατεβείτε για δείπνο στο χωριό Ριτζά.

Τεκμηρίωση:

http://www.messiniaki-mani.gr

http://www.oliveoilmuseums.gr

http://www.piop.gr/PiopMuseum.asp?ID=283&NT=18&Lang=2&MuseumID=277