Το χωριό της μελιτζάνας

Περιγραφή:

Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση και ωριμάζει πρώιμα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και καλλιεργείται σε τούτο τον τόπο για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια. Στις ημέρες μας η καλλιέργεια της γίνεται σε έκταση 500 στρεμμάτων και η παραγωγή της φτάνει τους 5.000 τόνους ετησίως.

Αυτά αξίζει να τα ξέρετε, αλλά περισσότερο αξίζει να τη δοκιμάσετε στην θρυλική γιορτή της, με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους: ψητή, τηγανητή, με σάλτσες, σαλάτα, φουρνιστή με τυρί, με κρέας, γεμιστή και βέβαια γλυκό μελιτζανάκι. Εκείνες τις μέρες – συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου – το Λεωνίδιο ζει στη γεύση της μυρωδιάς της μελιτζάνας, με διαγωνισμούς γεύσης, μουσικές χορούς και τραγούδια.

Κι αν το καταπληκτικό αυτό φαγητό σας πέσει λιγάκι βαρύ, μια βόλτα στα στενά δρομάκια της αρχοντικής κωμόπολης είναι ότι πρέπει. Ίσως μάλιστα πετύχετε και κάποια εκδήλωση στο θαυμάσιο καλοδιατηρημένο αρχοντικό Τσικαλιώτη και γνωρίσετε από κοντά το περίφημο μέγαρο. Πρόκειται για ένα προεπαναστατικό κτίσμα του 1808 και χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό στην Ελλάδα κυκλικό προμαχώνα δυο επιπέδων στη βόρεια άκρη του. Βρείτε το δωμάτιο με τη μεγάλη κρύπτη και το σαλόνι με τις οροφογραφίες και οπωσδήποτε το γυναικωνίτη.

Τεκμηρίωση:

http://www.leonidio.gr/leonidio/?cat=23,

http://www.notiakynouria.gov.gr/?p=3927