Αθλητές στα ίχνη των άθλων

Περιγραφή:

Αθλητές στα Νέμεα

Οι Νέμεοι Αγώνες καθιερώθηκαν στην αρχαία Νεμέα γύρω στα 600-550 π.Χ. όταν στην περιοχή χτίστηκε και ο επιβλητικός ναός του Νεμείου Διός, θεού των βοσκών και της κτηνοτροφίας. Ήταν μια από τις τέσσερις σημαντικότερες πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις και μέρος αυτών των αγώνων αναβιώνει κάθε καλοκαίρι στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να έρθετε ως εδώ για να τους παρακολουθήσετε, και– γιατί όχι; – να πάρετε και μέρος στο δημοφιλέστερο αγώνισμα, το «στάδιον», αγώνα δρόμου 178 μέτρων.

Θα δείτε τους αθλητές με τους λευκούς χιτώνες να συγκεντρώνονται στο βωμό μπροστά από το Ναό του Διός όπου στην αρχαιότητα προσέφεραν θυσίες και έδιναν τον όρκο τους. Μετά πήγαιναν εν πομπή στο Στάδιο. Θα πέσουν οι πάσσαλοι που ορίζουν την αφετηρία και θα αρχίσει ο αγώνας. Ο νικητής που θα φτάσει στη βαλβίδα θα βραβευτεί με το στεφάνι.

Μια βόλτα θα σας φανερώσει τους λουτρώνες και τα γυμναστήρια, το ξενοδοχείο και τους οίκους, την τραπεζαρία και το αποδυτήριο με το κεντρικό αίθριο και τις Δωρικές κιονοστοιχίες.

Ρωτήστε να μάθετε για τα υπόλοιπα αγωνίσματα των αρχαίαων Νεμέων: το δίαυλο, την οπλιτοδρομία, τον ίππιο αγώνα και τη δολιχοδρομία, όλα αγωνίσματα δρόμου. Υπήρχαν όμως και η πάλη, το πένταθλον, η πυγμαχία και το παγκράτιον.

Θα δείτε από κοντά τον μυθικό ναό του Δία με τους δωρικούς και ιωνικούς κίονες, το βωμό και τον ιερό περίβολο. Θα σταθείτε δίπλα στα γκρίζα ασβεστολιθικά ερείπια και θα θυμηθείτε πως στους γύρου λόφους με τους αμπελώνες και τα κυπαρίσσια ζούσε ο περίφημος Λέων της Νεμέας, το λιοντάρι που σκότωσε ο Ηρακλής με τον πρώτο του άθλο. Και η μνήμη του μυθικού ήρωα φαίνεται ότι ζει ακόμη εδώ, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία οι Νέμεοι Αγώνες οργανώθηκαν πρώτη φορά προς τιμή του Δία όταν ο Ηρακλής σκότωσε το καταστροφικό για τη Νεμέα θηρίο.

Ακούτε τις ιαχές του πλήθους στις κερκίδες; Είναι η καλύτερη απόδειξη πως στον Πελοπόννησο οι μύθοι είναι ακόμη ζωντανοί…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας βρίσκεται 6,5 χλμ. έξω από το χωριό Νεμέα. Ο καλύτερος τρόπος να έρθετε στη Νεμέα είναι οδικώς μέσω Κορίνθου και του εθνικού δρόμου Κορίνθου – Τριπόλεως (έξοδος στον κόμβο Νεμέας). Η Νεμέα απέχει από την Κόρινθο 42 χλμ. Και 124 χλμ. από την Αθήνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στο χωριό Νεμέα θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Καλό φαγητό αναζητήστε τόσο στις ταβέρνες των χωριών Νεμέα, Κούτσι, Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα όσο και σε ορισμένα οινοποιεία που σερβίρουν φαγητό (κατόπιν συνεννοήσεως).

Τεκμηρίωση:www.nemea.gr/, http://nemeangames.org/