Βόλτα στους κήπους των Εσπερίδων

Περιγραφή:

Την εποχή των μύθων, η Ταϋγέτη ήταν μία από τις Εσπερίδες, κόρες του Άτλαντα, που φύλαγαν τα διάσημα από την ελληνική μυθολογία χρυσά μήλα των εσπερίδων. Η Ταϋγέτη σήμερα είναι ένα χωριουδάκι πάνω από το Μιστρά και το όνομα της κρατά ζωντανή την ανάμνηση του ενδέκατου άθλου του Ηρακλή. Εξάλλου οι αρχαίοι Λάκωνες είχαν ιδιαίτερη αγάπη και στις Εσπερίδες και στον Άτλαντα. Ελάτε λοιπόν για μια απολαυστική πεζοπορία στον Ταΰγετο ξεκινώντας από την Ταϋγέτη: δεν θα δείτε τα χρυσά μήλα, θα δείτε όμως αξέχαστα τοπία.

Το χωριό είναι γεμάτο παλιά, παραδοσιακά σπιτάκια απλωμένα αμφιθεατρικά κατά μήκος της πλαγιάς του βουνού. Ξεδιψάστε στη βρύση με τους κρουνούς που φέρνουν το κρυστάλλινο νερό του Ταΰγετου στο χωριό και ακολουθήστε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που κατεβαίνει στον Μιστρά (μια ώρα περίπου) διασχίζοντας καταπράσινες πλαγιές και τοπία με φανταστική θέα. Από τη βρύση της Ταϋγέτης, μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε ένα άλλο σύντομο μονοπάτι (περίπου μισή ώρα) που οδηγεί στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, ένα θαυμάσιο μοναστήρι του 17ου αιώνα με το καθολικό του κατάγραφο με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Τα τοπία ολόγυρα είναι θαυμάσια, πυκνά δάση απλώνονται παντού, το βουνό κατεβάζει άφθονη δροσιά και τα θεόρατα πλατάνια με τα μεγάλα θεόχοντρα κλαριά τους ρίχνουν πυκνή σκιά πάνω στους πεζοπόρους. Κατεβείτε στη συνέχεια στην κοντινή Αναβρυτή, για να βρείτε μια χρυσοχέρα μαγείρισσα στη ταβέρνα του χωριού, που θα να σας σερβίρει ένα μυθικής νοστιμιάς αρνάκι γκιούλμπασι στη λαδόκολλα! Ιδανικό τέλος για μια πεζοπορία στον Ταΰγετο…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στην Ταϋγέτη και την Αναβρυτή θα φτάσετε οδικώς. Η Αναβρυτή βρίσκεται 12 χλμ. περίπου έξω από τη Σπάρτη. Στην Σπάρτη φτάνετε οδικώς μέσω του εθνικού δρόμου Κορίνθου – Τρίπολης (Σπάρτη – Αθήνα 225 χλμ.).

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στην Αναβρυτή και στην περιοχή του Μιστρά κοντά στην Ταϋγέτη θα ανακαλύψετε αρκετούς ωραίους ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε όλα αυτά τα χωριά θα συναντήσετε πολύ καλές ταβέρνες με νόστιμο ντόπιο φαγητό. Στη Σπάρτη υπάρχουν πολλές προτάσεις διαμονής: από ενοικιαζόμενα δωμάτια έως ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ σχετικά με το φαγητό αφθονούν οι επιλογές για όλα τα γούστα.

Τεκμηρίωση:www.sparti.gov.gr,http://www.immspartis.gr