Εκεί που ζούσε το πολυκέφαλο θηρίο

Περιγραφή:

Πολύ κοντά στο Ναύπλιο, δίπλα στο χωριό Μύλοι υπάρχει ένας τόπος του μύθου. Ή μάλλον του άθλου. Του δεύτερου άθλου του Ηρακλή για την ακρίβεια! Ακολουθήστε λοιπόν τον Ηρακλή στον άθλο της Λερναίας Ύδρας ανακαλύπτοντας τα λείψανα της αρχαίας Λέρνας.

Στις λιμνούλες που σχημάτιζαν τα ως σήμερα άφθονα νερά της περιοχής ζούσε σύμφωνα με το μύθο ένα τέρας με πολλάκεφάλια: Ήταν η Λερναία Ύδρα, η οποία είχε κάνει τον μικρό αρχαίο παράδεισο κόλαση! Ο Ηρακλής με τη βοήθεια του ανιψιού του Ιόλαου κατάφερε να την εξολοθρεύσει και έτσι η περιοχή ησύχασε και η εύφορη πεδιάδα των Μύλων έγινε ένα τεράστιο περιβόλι με οπωροφόρα και κηπευτικά. Όπως είναι σήμερα δηλαδή. Φιλοξενεί ότι απέμεινε από την αρχαία Λέρνα, τη προϊστορική πόλη που ανάσκαψε η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή και που κατοικήθηκε ως τη ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα ερείπια ίσως διακρίνετε την ονομαστή Οικία των Κεράμων, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, μάλλον ανάκτορο του τοπικού βασιλιά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την μυθική και την ιστορική Λέρνα μπορείτε να πάτε ως το πολύ καλό αρχαιολογικό μουσείο Άργους όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών. Αλλιώς κατεβείτε στην παραλία των Μύλων όπου θα βρείτε μερικές πολύ καλές ψαροταβέρνες για να απολαύσετε ένα ψητό φαγκρί από τον Αργολικό κόλπο με μια παγωμένη λευκή Μαντίνεια. Το μόνο που θυμίζει πια εδώ την Λερναία Ύδρα, είναι η δροσιά από τα πολλά τρεχούμενα νερά ανάμεσα στα περιβόλια με τις πορτοκαλιές.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας θα φτάσετε οδικώς από το Ναύπλιο. Απέχει 12 χλμ. Μπορείτε να έρθετε και μέσω Άργους από το οποίο απέχει 10 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στην περιοχή των Μύλων, στην Νέα Κίο και στο Κίβερι υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Για φαγητό δοκιμάστε στις πολλές ταβέρνες και ψητοπωλεία της περιοχής ενώ στην Νέα Κίο και στο Κίβερι υπάρχουν αξιόλογες ψαροταβέρνες.

Τεκμηρίωση:www.lerna.gov.gr, www.argos.gr , http://www.fhw.gr/chronos/02/mainland/gr/eh/habitation/organization/lern_s.html, http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3407