Η αγαπημένη πόλη του Ηρακλή…

Περιγραφή:

… ήταν η Τίρυνθα, κληρονομιά από τον παππού του τον Αλκαίο! Eδώ ήρθε ο ήρωας και πήρε από τον τότε βασιλιά και ξάδελφό του Ευρυσθέα τις διαταγές για να κάνει τους 12 άθλους του.

Όταν μετά τους Άθλους πήγε να διεκδικήσει την Τίρυνθα, ο Ευρυσθέας τον έδιωξε και μόνο πολλά χρόνια αργότερα οι Ηρακλειδείς – τα δισέγγονα του Ηρακλή – κατέλαβαν και την Τίρυνθα και μαζί της ολόκληρη την Πελοπόννησο. Εκεί που τελειώνει ο μύθος των Ηρακλειδών αρχίζει η ιστορία των Δωριέων και σεις έχετε μια μυθική εμπειρία: διαβάζετε την μυθολογία της Αργολίδας δίπλα στα τείχη της Τίρυνθας! Κοιτάξτε τους θεόρατους ογκόλιθους: Έλεγαν πως μόνο Κύκλωπες θα μπορούσαν να τους χτίσουν, γι αυτό και τα τείχη τα είπαν κυκλώπεια. Κτίστηκαν τον 14ο και 13ο αι. π.Χ. για να προφυλάξουν την άνω, τη μέση και την κάτω ακρόπολη, σαν τερατώδη ζωνάρια από πέτρα.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από την κεντρική πύλη που έφτανε σε ύψος την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών. Μόλις φτάσετε στην κεντρική αυλή του Μυκηναϊκού Ανακτόρου θα δείτε τον χώρο που ο βασιλιάς έδινε τις δεξιώσεις, αλλά και πραγματοποιούσε τις λατρευτικές του τελετουργίες. Η αίγλη της Τίρυνθας διήρκεσε μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν καταστράφηκε από το Άργος.

Αν έρθετε εδώ απόγευμα θα γνωρίσετε από κοντά τη πόλη των θρύλων, απολαμβάνοντας ένα εξίσου μυθικό δειλινό στον Αργολικό κόλπο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στην Τίρυνθα θα έρθετε οδικώς. Βρίσκεται 7 χλμ. έξω από το Ναύπλιο. Στο Ναύπλιο θα φτάσετε οδικώς μέσω Άργους και Κορίνθου (Αθήνα – Ναύπλιο 150 χλμ.).

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Πάμπολλες επιλογές για διαμονή έχετε φυσικά στο Ναύπλιο (από δωμάτια και ξενώνες έως ξενοδοχεία 5 αστέρων και πολυτελείς βίλες). Για φαγητό το Ναύπλιο διαθέτει από ταβερνάκια και παραδοσιακά εστιατόρια μέχρι πολυτελή ρεστωράν με μοντέρνα κουζίνα.

Τεκμηρίωση:www.nafplio.gr, www.dainst.org/el/, http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2382