Ξαναδιαβάζοντας τον Όμηρο

Περιγραφή:

Θυμάστε την «Τρίτη» ραψωδία της Οδύσσειας; Αν όχι το καλύτερο μέρος να την ξαναθυμηθείτε είναι το παλάτι του Νέστορα στο χωριό Άνω Εγκλιανός όπου ο Τηλέμαχος ήρθε να ζητήσει πληροφορίες από τον ομηρικό βασιλιά της Πύλου για τον χαμένο, μετά την Τροία, Οδυσσέα.

Τομυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα είναι ίσως το καλύτερα σωζόμενο τέτοιο κτίσμα και αποτελείται από 5 κύρια κτίρια: δυο διώροφα που ήταν οι κατοικίες, ένα εργαστήριο και δυο αποθήκες κρασιού. Το ανάκτορο είναι ίσης λαμπρότητας με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, χωρίς όμως κυκλώπεια τείχη. Η διακόσμηση του γεμάτου μυθικό μεγαλείο παλατιού με πολύχρωμες τοιχογραφίες είναι εντυπωσιακή!

Ανακαλύψτε την «αίθουσα του θρόνου» όπου δείπνησαν ο Νέστορας με τον Τηλέμαχο πάνω στους χτιστούς λευκούς πάγκους δίπλα στις μεγάλες πόρτες. Βρείτε το λουτρό και τις αποθήκες με τα αγγεία και τα πιθάρια με το πολύτιμο ελαιόλαδο. Δείτε την εστία, ανεβείτε τα σκαλοπάτια που ανέβαινε ο Νέστορας, παρατηρήστε την μπανιέρα όπου η κόρη του Βασιλιά της Πύλου Πολυκάστη έλουσε τον Τηλέμαχο. Αυτή η αίθουσα του λουτρού με την ασάμινθο (μπανιέρα) είναι ιδιαίτερα σημαντική καθότι μοναδική στην Ελλάδα! Θαυμάστε με την ησυχία σας το μυκηναϊκό μέγαρο με το οποίο έχουν συνδέσει το ονομά τους διάσημοι αρχαιολόγοι όπως ο Σπύρος Μαρινάτος και ο Carl Blegen. Τα πάντα εδώ είναι βυθισμένα στην αίγλη του μύθου και την γοητεία του ομηρικού έπους…

Για το κλείσιμο της βόλτας σας περάστε και ως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας για να δείτε από κοντά τα ευρήματα Μεσοελλαδικών και Μυκηναϊκών χρόνων από το ανάκτορο του Νέστορα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στον αρχαιολογικό χώρο έρχεστε οδικώς μέσω Πύλου (απόσταση 17 περίπου χλμ.). Η Πύλος απέχει 50 χλμ. από την Καλαμάτα.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στην Πύλο θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία 3 αστέρων και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην πόλη υπάρχουν και αξιόλογες ταβέρνες και ψαροταβέρνες. Στην κοντινή Γιάλοβα μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ακόμη και στο κάμπινγκ. Στην παραλία της Γιάλοβας δοκιμάστε ψάρι στις πολύ αξιόλογες ψαροταβέρνες. Στην περιοχή του Ρωμανού υπάρχει ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων. Στη Χώρα και στον Άνω Εγκλιανό θα ανακαλύψετε μικρές παραδοσιακές ταβέρνες.

Τεκμηρίωση:www.dimos-pylou-nestoros.gr, www.pylos.gr, http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2562