Ψάχνοντας μια παλιά υπερδύναμη

Περιγραφή:

Λίγα μνημεία σώζονται σήμερα από το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της Σπάρτης. Για να τα δείτε ξεκινήστε από το πολύ εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο, το Θρόνο του Απόλλωνα και καταλήξτε στο Μουσείο της Σπάρτης.

Το θέατρο είχε χωρητικότητα 16.000 ατόμων, λειτουργούσε μέχρι το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα και επικοινωνούσε μέσω περιμετρικής στοάς με το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς (ονομαζόταν έτσι γιατί οι εσωτερικοί τοίχοι του ήταν καλυμμένοι με φύλλα χαλκού), πολιούχου της Σπάρτης.

Μετά πηγαίνετε στις κοντινές Αμυκλές για να δείτε τον λεγόμενο Θρόνο του Απόλλωνα, ένα ιδιαίτερης αισθητικής αρχαίο οικοδόμημα χωρίς στέγη. Συνδύαζε Ιωνικά με Δωρικά στοιχεία, και περιέκλειε το μυθικής ομορφιάς άγαλμα του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. φιλοτεχνημένο από τον μικρασιάτη γλύπτη Βαθυκλή. Θα δείτε βέβαια μόνο τμήματα της βάσης του Θρόνου, αλλά αξίζει να γνωρίζετε πως εδώ, η λατρεία του Απόλλωνα είναι συνδυασμένη με την λατρεία του Υάκινθου του μυθολογικού του εραστή, του όμορφου νέου από τη Σπάρτη τον οποίο ο Απόλλων, άθελά του, σκότωσε σε ένα αθλητικό αγώνισμα και για να εξιλεωθεί τον έκανε αθάνατο. Στη συνέχεια ελάτε 6 χλμ. από τη Σπάρτη, λίγο έξω από τον οικισμό του Βαφειού για να ανακαλύψετε έναν περίφημο χτιστό θολωτό τάφο (διάσημο για τα δυο χρυσά κύπελλα που βρέθηκαν εδώ), ο οποίος ανήκε σε κάποιον πλούσιο Σπαρτιάτη αξιωματούχο.

Στο τέλος επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης για να δείτε μεταξύ άλλων το περίφημο άγαλμα Σπαρτιάτη οπλίτη που θεωρείται ότι απεικονίζει τον ίδιο τον βασιλιά Λεωνίδα! Κλείστε γλυκά την βόλτα σας με ένα πέρασμα από παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της πόλης για μια νόστιμη κρέμα από ντόπιο γάλα. Το ίδιο γάλα που εδώ και αιώνες δίνουν τα κοπάδια της Σπάρτης…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στις Αμυκλές θα φτάσετε οδικώς και βρίσκονται 5 χλμ. περίπου έξω από τη Σπάρτη. Ο Αρχαιολογικός χώρος του Βαφειού απέχει 6 χλμ. από τη Σπάρτη. Στην Σπάρτη φτάνετε οδικώς μέσω του εθνικού δρόμου Κορίνθου – Τρίπολης (Σπάρτη – Αθήνα 225 χλμ.).

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στη Σπάρτη έχετε οπωσδήποτε πολλές προτάσεις διαμονής: από ενοικιαζόμενα δωμάτια έως ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ σχετικά με το φαγητό υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Τεκμηρίωση:www.sparti.gov.gr/, www.spartans.gr, http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3305