Στη Σπάρτη του Μενέλαου, χωρίς την Ελένη

Περιγραφή:

Στη Σπάρτη είναι λίγα τα μυκηναϊκά λείψανα που θυμίζουν τα Ομηρικά έπη, τον μυθικό βασιλιά Μενέλαο και την ζωηρή του σύζυγο. Ψάξτε λίγο έξω από τη Σπάρτη όμως, στην απέναντι πλευρά του Ευρώτα, πάνω σε ένα λόφο που ελέγχει απόλυτα όλη την κοιλάδα και θα δείτε το Μενελάιον.

Τι είναι αυτό; Είναι τα ταπεινά απομεινάρια ενός ορθογώνιου ναού. Εδώ, στους γεωμετρικούς χρόνους ο σπουδαίος Μενέλαος και η – αμφιλεγόμενης σπουδαιότητας αλλά αδιαμφισβήτητης ομορφιάς – Ελένη, λατρεύονταν σαν θεοί. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι στη θέση αυτή, λίγο πιο πάνω από τη

Μυκηναϊκή ακρόπολη της Θεράπνης (14ος – 12ος αιώνας π.Χ.) βρισκόταν το κέντρο της Σπάρτης του ομηρικού έπους. Όμως εκείνα τα θρυλικά παλάτια του μύθου, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Αντίθετα στο Μενελάιον διασώζεται η μνήμη ιστορίας και μυθολογίας συνάμα. Είναι το ιδανικό μέρος, όπως θα δείτε, για να στοχαστεί κανείς την αφήγηση που μας διέσωσε ο Όμηρος. Που βασίλεψε ο Μενέλαος; Που να ήταν εκείνο το θρυλικό παλάτι όπου ο Πάρις ξελόγιασε την Ελένη;

Απολαύστε τη θέα στον λακωνικό κάμπο και τις κορφές του θεϊκού Ταΰγετου και κατηφορίστε στην σύγχρονη Σπάρτη, στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Παλαιολόγου και την πλατεία του Όσιου Νίκωνα όπου χτυπά η καρδιά της Σπαρτιατικής διασκέδασης. Διαλέξτε ένα από τα πολύβουα μπαράκια της οδού Κλεομβρότου και πιείτε στην υγειά των αρχαίων βασιλιάδων, του Μενέλαου και της Ελένης, η μυθική σκιά των οποίων ακόμη πλανιέται στη Λακωνική γη….

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στο Μενελάιον θα φτάσετε οδικώς και βρίσκεται 6 χλμ. περίπου έξω από τη Σπάρτη. Στην Σπάρτη φτάνετε οδικώς μέσω του εθνικού δρόμου Κορίνθου – Τρίπολης (Σπάρτη – Αθήνα 225 χλμ.).

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στη Σπάρτη έχετε οπωσδήποτε πολλές προτάσεις διαμονής: από ενοικιαζόμενα δωμάτια έως ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ σχετικά με το φαγητό υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα. Στο Μιστρά θα βρείτε και μερικούς πολύ καλούς ξενώνες.

Τεκμηρίωση:www.sparti.gov.gr/, www.spartans.gr