Από την Έλωνα στον Κοσμά

Περιγραφή:

Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά είναι μια εξαιρετική διαδρομή αλλά αρκετά αργή αφού ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κλειστές στροφές. Διασχίζει όμως την παραδεισένιας ομορφιάς κοιλάδα του Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εντελώς εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Πριν ξεκινήσετε όμως, αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη μέσα από το Λεωνίδιο και να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που σκαρφαλώνει κυριολεκτικά σε μία αετοφωλιά της κοιλάδας. Εκεί βρίσκεται το ένα από τα δύο «μετέωρα» μοναστήρια της περιοχής, ο Άγιος Νικόλαος της Σίντζας (όπου σίντζα η συκιά στα Τσακώνικα), ένα θαύμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο τον 16ο αιώνα ακριβώς πάνω στο χείλος του γκρεμού.

Ανεβαίνοντας προς τον Κοσμά αφεθείτε στη μαγεία το τοπίου, φωτογραφίστε τους γκρεμούς με τα σπήλαια και στη διασταύρωση για Μονή Έλωνας στρίψτε και παρκάρετε. Η τοποθεσία του μοναστηριού θα σας κόψει την ανάσα: τα κτήρια είναι γαντζωμένα σε ένα αβυσσαλέο γκρεμό, με τα σκαλοπάτια να γλύφουν την ορθοπλαγιά και ολόγυρα απλώνονται τα μυθικά τοπία των κοιλάδων που φτιάχνουν οι παραπόταμοι του Δαφνώνα και οι πλαγιές του Πάρνωνα.

Ο δρόμος μετά την Έλωνα αφήνει τις εικόνες της κοιλάδας, σας οδηγεί μέσα στα έλατα, σας χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στο Μυρτώο, στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα και χωρίς να το καταλάβετε μπαίνετε στον Κοσμά, ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό που διατηρεί τη γοητεία του παρότι πυρπολήθηκε σχεδόν ολόκληρο στην Κατοχή. Πριν καθίσετε στην εξαίσια πλατεία του χωριού για γίδα βραστή (εμβληματικό και μυθικής γεύσης πιάτο!) και ντόπια λουκάνικα, ρίξτε μια ματιά στο μικρό μουσείο του χωριού για να μάθετε για την παλιά τέχνη των κτενάδων ή γιωργατζάδων (κατασκευαστών κτενιών, για αργαλειούς) στην οποία οι Κοσμίτες κάποτε διέπρεψαν.