Η Ωραία του Πάρνωνα

Περιγραφή:

…είναι η Καστάνιτσα! Είναι ίσως το ομορφότερο χωριό της Τσακωνιάς και του Πάρνωνα και ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Θα το δείτε καθώς ανεβαίνετε από τον Άγιο Ανδρέα, να λάμπει κατάλευκο μέσα στα καστανοδάση, ως ένα εξαίσιο έργο των παλιών ασβεστάδων κατοίκων του. Τα σπίτια του χωριού σχηματίζουν ένα γοητευτικό λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά. Όλα είναι πέτρινα, ασπρισμένα με ασβεστολάσπη και οι στέγες είναι σκεπασμένες με σταχτοπράσινο σχιστόλιθο του Πάρνωνα. Όπως θα διαπιστώσετε οι καμάρες, τα τόξα, οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές, δίνουν ένα πολύ ρομαντικό τόνο στο χωριό, μια εικόνα μυθική, παραμυθένια. Αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα χτισμένα από λαγκαδιανούς μαστόρους πριν από 300 χρόνια.

Θα ευχαριστηθείτε περίπατους γύρω από την κεντρική πλατεία και καθώς θα ανακαλύπτετε άλλη μια φωτογενή γωνιά του χωριού, θα φτάσετε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (του 1780) το μητροπολιτικό ναό του χωριού. Έχει ξύλινο τέμπλο ρώσικης κατασκευής, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης σε ένα πλούσιο κάτοικο της Οδησσού ο οποίος, λέει, καταγόταν από την Καστάνιτσα! Στη νότια άκρη του χωριού πάνω σε βράχο, στέκει και ο πύργος Καψαμπέλη με μια εντυπωσιακή θέα στα γύρω δάση. Οι ντόπιοι διηγούνται ότι εκεί μαζεύονταν τα γυναικόπαιδα για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Τούρκων. Η πλατεία της Καστάνιτσας είναι μικρή αλλά γραφικότατη, οι άνθρωποι του χωριού λίγοι αλλά φιλόξενοι και οι γωνίες για να το φωτογραφίσετε είναι αμέτρητες και πολύ βολικές. Ίσως πρόκειται για το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας!

Φεύγοντας απ’τη Καστάνιτσα μην ξεχάσετε να πάρετε, τι άλλο; γλυκό κάστανο από ντόπια κάστανα τα οποία εδώ αφθονούν. Αν δεν βιάζεστε, αξίζει να ακολουθήστε την καταπληκτική δασική διαδρομή ως το χωριό Πολύδροσο (παλιά Τσίντζινα) μέσα στα μυθικά ελατοδάση του Πάρνωνα.

Τεκμηρίωση:

http://www.kastanitsa.gr,

http://www.boriakinouria.gov.gr