Δόξα και τιμή

Περιγραφή:

Είστε λάτρης των ορεινών διαδρομών; Ωραία. Να μια τρομερή περιήγηση στην ορεινή Κορινθία που θα σας ενθουσιάσει:

Ξεκινάτε από το χωριό Φενεός, περνάτε το στενό γεφυράκι πάνω από τον ποταμό Όλβιο και μπαίνετε στο χωριό Στενό, όπου θα δείτε το μεγάλο πλάτανο μέσα από τον οποίο αναβλύζει δροσερό νερό! Συνεχίζετε για τη Γκούρα συναντώντας ωραιότατα σημεία για πικ νικ, με πηγές και πόσιμο νερό και σκιά. Μπαίνετε στη Γκούρα, σταματάτε για λίγο στη κεντρική της πλατεία και μετά από 4 χλμ., μετά το χωριό Μεσινό, στρίβετε με κατεύθυνση τη Λίμνη Δόξα. 2 χλμ. πιο κάτω θα δείτε την πινακίδα προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πολιτείας του Φενεού. Στη διασταύρωση για τον οικισμό Αρχαία Πολιτεία Φενεού (έτσι λέγονται τα Καλύβια) ακολουθείστε το δρόμο προς το χωριό Πανόραμα, που είναι κτισμένο ψηλότερα από όλα τα χωριά της περιοχής και έχει εξαιρετική θέα στο οροπέδιο του Φενεού. Επόμενη στάση σας είναι η Λίμνη Δόξα. Θα μαγευτείτε από το μυθικής ομορφιάς υδάτινο τοπίο της που προστατεύουν ελατοδάση. Και σκεφτείτε πως η λίμνη είναι τεχνητή!

Σε μία στενή λωρίδα γης μέσα στο νερό (εκεί που βρισκόταν το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου) είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ίσως το πιο φωτογενές εκκλησάκι της ορεινής Κορινθίας!

Στην επιστροφή περάστε από τα Καλύβια για να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Φενεού και μην αμελήσετε να ψάξετε για το ωραιότερο έκθεμα: ένα περίφημο άγαλμα της Θεάς Υγείας του 150 π.Χ. Την υγειά της νά’χετε…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στη λίμνη Δόξας θα φτάσετε οδικώς με καλύτερη διαδρομή αυτή από λίμνη Στυμφαλίας (Κόρινθος –Νεμέα– Στυμφαλία – Καστανιά – Μεσινό). Η λίμνη Δόξας απέχει περίπου 5 χλμ. από το Μεσινό και αυτό απέχει 24 χλμ. από τη λίμνη Στυμφαλία. Στη λίμνη Στυμφαλία θα φτάσετε οδικώς από τη Κόρινθο μέσω Νεμέας. Απέχει από την Κόρινθο 62 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Πολλοί ορεινοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται στα χωριά Φενεός, Μεσινό και Γκούρα (κοντά στη λίμνη Δόξα) και στα πιο μακρινά αλλά διάσημα χωριά της ορεινής Κορινθίας Άνω, Κάτω και Μέσα Τρίκαλα Κορινθίας. Σε αυτά τα χωριά υπάρχουν και πάρα πολλές παραδοσιακές ταβέρνες εστιατόρια και ψητοπωλεία. Αξιόλογο φαγητό θα βρείτε και σε ταβέρνες στα χωριά κοντά στη Στυμφαλία, στους Καλλιάνους, στην Καστανιά και στο Καρτέρι.

Τεκμηρίωση:

http://www.korinthia.net

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1487

http://www.xylokastro.gov.gr