Βουτιά σε μια πόλη

Περιγραφή:

Στο χωριό Πλύτρα, όλοι έρχονται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία στη ωραίες αμμουδιές του. Εσείς ελάτε για να δείτε από κοντά και κάτι ακόμη: τα λείψανα μιας βυθισμένης αρχαίας πόλης! Θα βρείτε εύκολα τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη στην ακτή, τους κίονες και τα ίχνη των σπιτιών. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, βουτήξτε στα ρηχά νερά με τη μάσκα σας, για να δείτε τα υπόλοιπα σπίτια στο βυθό.

Όπως υπολογίζεται η πολιτεία βυθίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ. και ταυτίζεται με τον αρχαίο Ασωπό ο οποίος άκμασε κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Οι εικόνες μέσα στο νερό είναι ιδιαίτερα υποβλητικές και η βουτιά είναι μια μοναδική εμπειρία. Αν μπορούσε κανείς να δει και τα ψηφιδωτά δάπεδα θα ταν ακόμη πιο μαγικό, όμως είναι σκεπασμένα.

Μάλλον η εικόνα που βλέπουμε μέσα στο νερό, ήταν το πολύ ισχυρό λιμάνι του Ασωπού. Αν θέλετε να δείτε που ήταν και η ακρόπολη του οικισμού, οδηγήστε νότια από τα Παπαδιάνικα και θα συναντήσετε την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στο Παλαιόκαστρο, την ακρόπολη –όπως εικάζεται– του αρχαίου Ασωπού που συμμετείχε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων και έκοβε μάλιστα δικό του νόμισμα, με την επιγραφή «ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ». Από την ακρόπολη θα δείτε και την πολύ ωραία θέα. Συμπληρώστε την αρχαιολογική σας επίσκεψη με μια ωραία βουτιά στις εξαιρετικές αμμουδιές του Λακωνικού κόλπου τόσο στην Πλύτρα όσο και στις γειτονικές παραλίες Χαρακιά και Δαιμονιά.

Τεκμηρίωση:

http://www.plytra.gr/

http://www.monemvasia.gr

http://www.molaoi.gov.gr