Βουτιά στο Αυγό

Περιγραφή:

Περνώντας το 1600 μέτρων πλάτους στενό του ακρωτηρίου Ακρίτας νότια της Κορώνης φτάνετε στη βραχονησίδα Βενέτικο. Έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Δίπλα από τον φάρο υπάρχουν τα ερείπια ενός πέτρινου κτίσματος και ενός μικρού ξωκλησιού και στη βορειοανατολική πλευρά, υπάρχει ένας φυσικός όρμος που χρησιμοποιούν για καταφύγιο οι ψαράδες.

Η βορειοανατολική πλευρά του νησιού είναι σχετικά υπήνεμη και έχει και υποτυπώδη παραλία. Καθώς θα αγκυροβολείτε, σας πλημμυρίζουν αρώματα από σκοίνα, κουτσουπιές, γκορτσιές, ασπάλαθους και φρύγανα, φερμένα με το αεράκι από τις πλαγιές της βραχονησίδας. Οι βυθοί στο Βενέτικο είναι συγκλονιστικοί, με πελώρια μονόπτερα και κοψίματα του βράχου γεμάτα πολύχρωμα μικρόψαρα, αστερίες, σφουγγάρια, καβούρια και λίγο βαθύτερα μεγαλύτερα ψάρια, ροφούς, συναγρίδες και ακόμη πιο βαθιά κυπελλοειδή σφουγγάρια και κοράλλια.

Αν θέλετε κάτι ακόμη πιο έντονο και ο καιρός είναι ιδανικός – μόνο τότε! – συνεχίσετε ενάμισι χιλιόμετρο νοτιότερα του Βενέτικου στις μικρές βραχονησίδες Αυγό ή Πετροκάραβο. Το πέτρινο σύμπλεγμα ανεβαίνει σχεδόν κάθετα από τα αβυσσαλέα βάθη του Μεσσηνιακού κόλπου στην επιφάνεια. Μόλις βουτήξετε η κλίμακα είναι τέτοια, που το θέαμα με τα τιτάνιων διαστάσεων μονόπετρα που στέκουν συσσωρευμένα σαν θρυμματισμένο βουνό μέσα στο μπλε θα σας κόψει την ανάσα. Και εδώ η υποβρύχια ζωή είναι πολύ πλούσια και υπάρχουν πολλά πελαγίσια ψάρια – μαγιάτικα, λούτσοι, τόνοι και ίσως και δελφίνια! – για να θαυμάσετε.

Στο γυρισμό χαλαρώστε στις ήσυχες αμμουδιές του ακρωτηρίου Ακρίτας όπου θα ευχαριστηθείτε κολύμπι και ηλιοθεραπεία: στο Τσαπί με το μικρό ξωκλήσι, στη Ζάγκα και στις αμμουδιές δίπλα στον κάβο Νησακούλια με τα κυπαρίσσια και τους ελαιώνες. Και ξαναζήστε όλες τις θαυμαστές υποβρύχιες εικόνες που μόλις πριν λίγο είδατε…

Τεκμηρίωση:

http://www.kalamata.gr

http://www.dimos-pylou-nestoros.gr

http://www.pylos.gr