Ένα περπάτημα αξέχαστο

Περιγραφή:

Ίσως είναι το κορυφαίο trekking της Πελοποννήσου! Η διάσχιση του φαραγγιού στο Ρίντομο μέσα σε επιβλητικά φυσικά τοπία και η ανακάλυψη των παλιών καλντεριμιών, πηγαδιών και γεφυριών θεωρούνται μυθικές εμπειρίες από όλους τους συνεπείς πεζοπόρους.

Το φαράγγι του Ριντόμου έχει μήκος 21 χλμ. ξεκινάει από το λούκι της Νεραϊδοβούνας, διασχίζει περιοχές κοντά στα χωριά Πηγάδια, Κέντρο (περιοχή Γαϊτσές), Δολοί, και με το όνομα Κοσκάρακα, καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο, ανατολικά της Καλαμάτας στο χωριό Κιτριές, στην παραλία της Σάνταβας. Για να το διασχίσετε θέλετε πάνω από 9 ώρες και διανυκτέρευση, γι αυτό προτιμήστε μια από τις εναλλακτικές αλλά συναρπαστικές επιμέρους διαδρομές του. Όλες ξεκινούν από το διπλό τοξωτό Πηγαδιώτικο Γεφύρι (4,2 χλμ. από το χωριό Βόρειο) όπου βρίσκεται η στενή «πόρτα» του φαραγγιού, και καταλήγουν στο χωριό Ρίντομο ή τα Πηγάδια ή το Βόρειο.

Θα δείτε εξαιρετικής ομορφιάς γεωλογικούς σχηματισμούς, ορθοπλαγιές με πολύχρωμους σταλακτίτες και νερά που σταλάζουν από τα ψηλά βράχια. Θα βρείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Καψοδεματούσας με τη μεγάλη καρυδιά, θα περάσετε νερόμυλους και γεφύρια, θα περάσετε και το χωριό Πηγάδια με το παλιό τυροκομείο του.

Η ωραιότερη από της τρεις διαδρομές όμως, είναι προς το Βόρειο καθώς περνά από ένα στενό πέρασμα μέσα στο φαράγγι με πλάτος από 1,2 μέχρι 3 μέτρα και ύψος 60 μέτρα, πάνω ακριβώς από το οποίο αιωρείται το παλιό γεφύρι! Θα συνεχίσετε σε μια κοίτη με θεόρατους βράχους όπου θα χρειαστεί να κάνετε σε κάποια σημεία καταρρίχηση και θα συνεχίσετε μέσα σε δάση με πλατάνια για να καταλήξετε στο χωριό Βόρειο. Σ’ένα από τα καφενεδάκια του χωριού, σας περιμένει σίγουρα ένα δροσερό αναψυκτικό και κάτι καλό να τσιμπήσετε!

Τεκμηρίωση:

http://www.mani.org.gr

http://www.eoskal.gr

http://www.lefktro.gr