Ιστιοπλοΐα στο Μυρτώο

Περιγραφή:

Βγαίνοντας με το σκάφος από τον Αργολικό κόλπο ανοίγεται μπροστά σας το Μυρτώο πέλαγος και η εντυπωσιακή ακτογραμμή της ανατολικής Πελοποννήσου. Η ιστιοπλοΐα εδώ, δίπλα σε αρχαία λιμάνια και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας τοποθεσίες, αποκτά μια διάσταση μυθική και θυμίζει τα ταξίδια των αρχαίων καραβιών που μετέφεραν πολιτισμό ανάμεσα στις στεριές.

Η ακτογραμμή νότια από το Παράλιο Άστρος είναι ιδιαίτερα όμορφη και θα βρείτε πάμπολλους γραφικούς όρμους με σμαραγδένια νερά για να δέσετε. Οι πλαγιές του Πάρνωνα κατεβαίνουν καταπράσινες ως το κύμα! Μετά το Λεωνίδιο και το μικρό του λιμανάκι ανοίγεστε ανατολικά για να περάσετε τους εντυπωσιακούς κάβους έξω από τα Πούλιθρα. Η βλάστηση στις ερημικές ακτές είναι πολύ πυκνή και τα τοπία δείχνουν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο. Αν κουραστήκατε μπορείτε να αράξετε για λίγο στην ήσυχη παραλία του Φωκιανού, που είναι αρκετά προστατευμένη. Καφέ και φαγητό θα βρείτε οπωσδήποτε.

Νοτιότερα, το κύμα του Μυρτώου θα σας φέρει στο Κυπαρίσσι. Αξίζει να το περπατήσετε για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των οικισμών του Μυρτώου και τα γραφικά σπίτια της ακτής που θυμίζουν Σπέτσες. Εδώ μπορείτε να κάνετε και προμήθειες, ο μόλος είναι ασφαλής.

Από αυτό το σημείο έως τη Μονεμβασιά θα βρείτε αρκετές παραλίες για αγκυροβόλιο. Στην περιοχή του Κυπαρισσιού διαλέξτε την Αγία Κυριακή, την Μεγάλη Άμμο και τον Δρύμισκο. Νοτιότερα θα βρείτε την Βλυχάδα (κάτω από το χωριό Ρειχιά), τον Κόχυλα, το Καστράκι και το πολυσύχναστο Πορί. Αξίζει όμως να περάσετε τη νύχτα στο Γέρακα φτάνοντας με τη δύση του ηλίου στο λιμάνι του.

Θα μπείτε μέσα σε ένα εντυπωσιακό «φιόρδ», ελάχιστα ορατό από το πέλαγος και αγαπημένος προορισμός των ιστιοπλόων του Μυρτώου. Θα δέσετε εύκολα και θα πάτε κατ ευθείαν στα ταβερνάκια για γαριδοτηγανίτες και παγωμένο άσπρο κρασί: το καλύτερο δώρο μετά από ώρες πλεύσης…

Τεκμηρίωση:

http://www.monemvasia.gr/el/sailing-the-seas-of-kavomalia.html

http://nolakonias.wordpress.com/

http://www.molaoi.gov.gr

http://www.boriakinouria.gov.gr

http://www.leonidio.gr