Κατάδυση στο παρελθόν

Περιγραφή:

Η Σαπιέντζα βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε με μικρά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Ένας βασικός λόγος είναι για να κάνετε καταδύσεις. Οι βυθοί γύρω από το καταπράσινο νησί είναι περίφημοι, ολοζώντανοι, με απίθανα διαυγή νερά και γεμάτοι ψάρια κάθε λογής. Όμως το αληθινά ξεχωριστό στο βυθό της Σαπιέντζας είναι τα πάμπολλα ναυάγια. Κατευθυνθείτε στο βορινότερο ακρωτήριο της Σαπιέντζας που λέγεται Καρσή. Εκεί στα βόρεια, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, πάνω στα σμαραγδένια βράχια τυλιγμένες στα φύκια, βρίσκονται τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από ναυάγιο του 2ου-3ου μ.Χ αιώνα, φτιαγμένες από τιτανιούχο λίθο από την πόλη Άσο της Τρωάδας. Θα δείτε τα πολύχρωμα ψάρια να πηγαινοέρχονται μέσα τους και τα μαλακά χνουδωτά φύκια να τις χαϊδεύουν απλά σε ένα θέαμα μοναδικό.

Λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε ένα άλλο ναυάγιο το οποίο κοσμεί, από τα χρόνια της τέταρτης σταυροφορίας τον εκπληκτικό βυθό, με δώδεκα γρανιτένιες κολώνες από το Μεγάλο Περιστύλιο της αρχαίας Καισάρειας, στην Παλαιστίνη. Οι κολώνες λέει, φτιάχτηκαν από γρανίτη που προερχόταν από το Ασσουάν της Αιγύπτου!

Παράξενα ζώα του βυθού τις στολίζουν και ολόγυρα θα δείτε πλήθος ψάρια να πηγαινοέρχονται μέσα στα καστανοκόκκινα φύκια και τις μεγάλες λαμπερές στιλπνές ποσειδωνίες. Και όλα αυτά τα θαυμαστά της Σαπιέντζας βρίσκονται σε βάθος 8-10 μέτρων. Δηλαδή μπορείτε να τα δείτε ακόμη και με τη μάσκα σας!

Για να ξεκουραστείτε οδηγήστε το σκάφος σας στην κοντινή και κορυφαία αμμουδιά της Σαπιέντζας, την Άμμο με τα εξωτικά τυρκουαζ νερά. Κολυμπήστε με την ψυχή σας και βγείτε στη σκιά που προσφέρουν μεγάλα αλμυρίκια. Πολύ κοντά σας, στη πλαγιά με το όνομα Λουκάκι και μέσα στα πουρναροτόπια, υπάρχει η Φραγκοκλησιά, τοποθεσία με χαλάσματα. Ίσως αυτό να ήταν το Μοναστήρι των Βενεδικτίνων όπου και υπογράφηκε το 1209 η συνθήκη της Σαπιέντζας. Τότε, οι Βενετοί παραχώρησαν στο Φράγκο ηγεμόνα Γοδεφρείδο Βιλεαρδουινό όλο το Μοριά… πλην Μεθώνης και Κορώνης. Η Σαπιέντζα έχει πολλά μυστικά ακόμη όπως βλέπετε…

Τεκμηρίωση:

http://www.pylos.gr

http://www.ambio.gr

http://www.dimos-pylou-nestoros.gr/