Σκαρφαλώνοντας στη γειτονιά του Καιάδα

Περιγραφή:

Η περιοχή της Λαγκάδας βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη και στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν ο Καιάδας. Σήμερα είναι πιο γνωστή ως εξαιρετικός προορισμός για αναρρίχηση και sport climbing, με το όνομα Αναρριχητικό πάρκο Λαγκάδας. Ελάτε οδικώς από Σπάρτη μέσω Τρύπης και σε 16 χλμ. φτάσατε στο χώρο στάθμευσης του Αναρριχητικού Πάρκου. Καλύτερη εποχή για να έρθετε θεωρείται το διάστημα από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου. Θα βρείτε περισσότερες από 60 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα σε πεδία με εξαιρετικής ποιότητας ασβεστόλιθο. Έχετε να διαλέξετε διαδρομές σε 4 κύρια πεδία – Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Στάνη.

Οι διαδρομές διασχίζουν πέτρινες πλαγιές (τύπου «πλάκες») και αρκετές έχουν αρνητικές κλίσεις. Όμως θα τις βρείτε επαρκώς ασφαλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα πάχους 10 χιλιοστών (ή σε κάποια επικίνδυνα κομμάτια με βύσματα πάχους 12 χιλιοστών). Η επιστροφή γίνεται με ραπέλ από καλά ασφαλισμένα ρελέ.

Η αναρρίχηση στα πεδία της Λαγκάδας δεν είναι δραστηριότητα για αρχάριους, θέλει γνώση και κόπο. Όμως οι ορθοπλαγιές και οι γκρεμοί του Ταΰγετου που κόβουν την ανάσα, η βλάστηση που μοσχοβολάει και η βαθιά αίσθηση πως σκαρφαλώνετε σε ένα τόπο μυθικό, θα σας αποζημιώσουν. Και μετά την αναρρίχηση, αφού τυλίξετε τα σκοινιά, μαζέψετε τις ασφάλειες και τα κράνη, περάστε να δείτε την πιο δημοφιλή ιστορική θέση της περιοχής, τον διάσημο Καιάδα των αρχαίων Σπαρτιατών.

Ο αληθινός Καιάδας βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρύπη . Θα κατεβείτε τα 118 σκαλοπάτια του (με προσοχή γιατί στην περιοχή σημειώνονται διαρκείς πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις) και θα γνωρίσετε από κοντά το δροσερό σκοτεινό σπηλαιοβάραθρο. Αν σκεφτείτε μάλιστα τι γινόταν εδώ σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους και παραδόσεις θα νοιώσετε ανατριχίλα…

Τεκμηρίωση:

http://www.eooa.gr

http://www.sparti.gov.gr/