Το πανηγύρι στην κορφή

Περιγραφή:

Αν δεν έχετε ανέβει στην κορφή του Ταΰγετου – τον Προφήτη Ηλία – να το κάνετε την ιδανικότερη εποχή: το διήμερο 19-20 Ιουλίου στη γιορτή τη εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που φιλοξενεί ένα πανάρχαιο ιστορικό πανηγύρι με πολλούς φίλους του βουνού, όχι φυσικά μόνο ορειβάτες.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι πεζοπόροι – προσκυνητές που συχνά ξεπερνούν τους 500, έρχονται από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (2.407 μ.) για το έθιμο, για το «καλό». Διανυκτερεύουν εδώ στην κορυφή του Ταΰγετουκαι θα δείτε φωτιές με λιβάνι να καίνε ολόκληρη την νύχτα και το φως τους να είναι ορατό τόσο από τον κάμπο της Σπάρτης όσο και από την Μεσσηνιακή πλευρά του βουνού.

Ηπιο δημοφιλής και σχετικά εύκολη διαδρομή είναι από την περιοχή του Καταφυγίου Ταΰγετου το οποίο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης. Ακολουθώντας το μονοπάτι ως την κορυφή θα διανύσετε μια απόσταση 4,5 χιλιομέτρων και θα ανεβείτε μια υψομετρική διαφορά+845 μ. Υπολογίστε περίπου 3 ώρες πεζοπορώντας μέσα σε μεγάλης ομορφιάς τοπία, δάση και λιβάδια με αλπική βλάστηση. Ψηλά, θα δείτε να πετάνε και σπάνια αρπακτικά πουλιά. Και βέβαια θα ζήσετε τη μυθική ατμόσφαιρα της πανάρχαιας γιορτής του Ταΰγετου, η οποία πιθανώς να έχει αρχαίες μυθικές καταβολές, αφού σύμφωνα με μελετητές, ο Προφήτης Ηλίας είναι ηχριστιανική εκδοχή του μύθου του Φαέθωνα. Μην παρακοιμηθείτε όμως στο βουνό.

Σηκωθείτε την αυγή για να δείτε την σκιά της κορυφής του Ταΰγετου να καθρεφτίζεται στα νερά του μεσσηνιακού κόλπου, ένα σπάνιο μεγαλειώδες θέαμα!

Τεκμηρίωση:

http://www.taygetosmarathon.com

http://www.mani.org.gr/taigetos/odoip_korfis/diadr.html

http://www.eoskal.gr