Περίπατος στη μεσαιωνική γειτονιά των ερωτευμένων

Περιγραφή:

Τα ερωτευμένα ζευγάρια αγαπούν την Μονεμβασία. Την αγαπούν δικαίως γιατί είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάποια ζευγάρια διαλέγουν να τελέσουν το γάμο τους εδώ, σε μια από τις εκκλησιές του κάστρου, κάνοντας τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές τους ακόμη πιο αξέχαστες.

Με την συντροφιά σας λοιπόν θα κάνετε ένα σωρό περιπάτους στα καλντερίμια θαυμάζοντας την μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης και τις πάμπολλες βυζαντινές της εκκλησίες. Η πιο περίφημη βόλτα είναι αυτή που, ακολουθώντας ένα φιδογυριστό καλντερίμι, σας ανεβάζει στην κορφή του βράχου στην έξοχη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι που διασχίζει την Άνω Πόλη περπατώντας μέσα σε ερείπια κτισμάτων και τειχών, βυζαντινά, ενετικά και τούρκικα λείψανα. Η αίσθηση είναι μοναδική, η ησυχία απόλυτη και η θέα ονειρική. Ένας άλλος ρομαντισμός από αυτόν της Κάτω Πόλης απλώνεται μέσα στα έρημα χαλάσματα. Στην Τάπια του Κρητικού θα κάνετε μια στάση για να παρατηρήσετε την κάτω Μονεμβασιά. Η εικόνα της από ψηλά, με μια χούφτα κεραμιδένιες στέγες στην άκρη του πελάγους και του βράχου, τριγυρισμένες από τείχη και προμαχώνες, είναι η καλύτερη ερμηνεία αυτού που εννοούσε ο διασημότερος Μονεμβασίτης, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν έγραφε για την «πάνοπλη θάλασσα».

Συνεχίστε δυτικά προς τις κινστέρνες και το τζαμί. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου, την μυθική Ακρόπολη, η θέα έχει την τιμητική της. Απολαύστε την με την ηρεμία σας και μετά κατεβείτε χέρι χέρι με την αγάπη σας για ένα ποτήρι γλυκό κρασί στο μονεμβασίτικο μπαλκόνι του ξενώνα σας, μπροστά στη θάλασσα. Η Μοναμβασιά ήταν διάσημη για το λευκό ημίγλυκο κρασί της από τα βυζαντινά χρόνια, και στα χρόνια των Βιλεαρδουίνων η μαλβάζια (ή malvoise ) έγινε το αγαπημένο κρασί των δυτικών ηγεμόνων. Κι αν το κρασί που θα πιείτε δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ωρίμαζε στα υγρά υπόγεια της καστροπολιτείας και απολάμβαναν οι Δόγηδες της Βενετίας, οι Σταυροφόροι στις εκστρατείες τους και οι ντελικάτες δεσποινίδες του μεσαίωνα ως γιατρικό, δεν έχει σημασία. Η μαγευτική ατμόσφαιρα της πόλης που σας αγκαλιάζει στη σιωπή του μπαλκονιού σας και όλοι οι θρύλοι που περιφέρονται σαν ψίθυροι γύρω σας, αρκούν για να απογειώσουν και ένα ταπεινότερο ημίγλυκο. Στη Μονεμβασιά των ερωτευμένων όλα μπορούν να συμβούν…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στη Μονεμβασιά φτάνετε οδικώς μέσω Σπάρτης – Μολάων Η Μονεμβασιά απέχει 95 χλμ. από τη Σπάρτη και 320 χλμ. από την Αθήνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στη Μονεμβασιά έχετε πολλές επιλογές: από ενοικιαζόμενα δωμάτια, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε μεσαιωνικά σπίτια της καστροπολιτείας, έως ξενοδοχείο 5 αστέρων, ρομαντικές σουίτες και καταλύματα με ιδιαίτερες υπηρεσίες για νεόνυμφους. Στην Μονεμβασιά επίσης θα βρείτε από καλό μαγειρευτό φαγητό μέσα στο κάστρο και αξιοπρεπείς ψαροταβέρνες στη Γέφυρα έως γκουρμέ δείπνα σε ατμοσφαιρικές αυλές.

Τεκμηρίωση:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh32.jsp?letter=12

http://www.monemvasia.gr/

http://www.kastromonemvasias.gr

http://www.monemvasia.gov.gr/

http://www.molaoi.gov.gr