Στο ρόδινο Γερολιμένα

Περιγραφή:

Να ξυπνάτε νωρίς το πρωί στο ρομαντικό δωμάτιο του όμορφου ξενοδοχείου σας στο Γερολιμένα και να θαυμάζετε το έξοχο τοπίο την ώρα που οι τιτάνιοι γρανίτες του Κάβο Γκρόσσο βάφονται κατακόκκινοι… Το μικρό λιμανάκι και ο όρμος είναι χάρμα οφθαλμών και η εικόνα τους από αυτές που μένουν αξέχαστες.

Ο Γερολιμένας θυμίζει, λένε κάποιοι, Σικελία. Ίσως λόγω του κοινού γεωγραφικού πλάτους, ίσως λόγω των παλιών εμπορικών σχέσεων με την κοντινή στη Σικελία νήσο Λαμπεντούζα.

Αφού ξυπνήσετε μέσα σε αυτή την ονειρική ατμόσφαιρα, πάρτε τον πρωινό σας καφέ δίπλα στο μόλο με τις ψαρόβαρκες, σεργιανίστε την παραλία με τα άσπρα βότσαλα και παρατηρήστε τις παλιές πέτρινες αποθήκες πάνω στα βράχια της ακτής.

«Ιερός λιμήν» ήταν το αρχαίο όνομα του Γερολιμένα που εξελίχθηκε μετά τα μέσα στους 19ου αιώνα σε σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο της Μέσα Μάνης. Πυρήνας της ακμής του τόπου, ήταν το εμπορικό συγκρότημα (πύργος, αποθήκες και σπίτια) που αποφάσισε να φτιάξει το 1870 ο Μιχάλης Κατσιμαντής και που ολοκλήρωσε ο ανιψιός του Θόδωρος Κυρίμης πάνω στα βράχια της ακτής. Πίνοντας το ουζάκι σας και τρώγοντας το λιαστό χταποδάκι σας, παρατηρήστε το παλιό εμπορικό συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου και φανταστείτε την ιστορική μέρα που ο προστατευμένος όρμος, γεμάτος καΐκια κάθε είδους και μεγέθους, υποδέχτηκε το πρώτο ατμόπλοιο από τον Πειραιά!

Νότια, πολύ κοντά στο Γερολιμένα, στην ακτή πίσω από το σπαρμένο με κοτρόνες τοπίο με τα γαϊδουράγκαθα και τους φλόμους, υπάρχει ο μικρός όρμος της Γιαλιάς. Είναι μια μικρή αμμουδιά την οποία στολίζουν ανεμόμυλοι, ένα ξωκλήσι και ένας μανιάτικος πύργος μισοερειπωμένος αλλά με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Είναι ένα πολύ γραφικό τοπίο, ήσυχο και ρομαντικό αλλά λίγα ζευγάρια το ξέρουν. Έχει όμως και μια χαριτωμένη ιστορία. Αυτό που βλέπετε ήταν το λιμάνι του γειτονικού χωριού Μπουλαριοί, το οποίο πολύ πολύ παλιά ήλεγχε η φαμίλια των Μαντουβαλαίων. Για να παρέχουν προστασία στα πλοία, οι Μαντουβαλαίοι ζητούσαν κάτι σαν δασμό και γι αυτό ξέσπασε τρομερός πόλεμος και βεντέτα με την οικογένεια των Μαυρομιχάληδων της Αρεόπολης. Σπάνιο για εκείνες τις εποχές, η μανιάτικη διαμάχη είχε αίσιο τέλος: Ένας νεαρός Μαυρομιχάλης παντρεύτηκε μια κόρη Μαντούβαλου οπότε ήρθε ειρήνη στα σόγια και τελείωσαν οι μάχες.

Καθίστε λοιπόν κι εσείς με την αγάπη σας στο παγκάκι πάνω από την έρημη αμμουδιά το σούρουπο και σκεφτείτε πως ακόμη και στην αδυσώπητη Μέσα Μάνη, η αγάπη είναι πιο δυνατή από τον πόλεμο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στον Γερολιμένα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο της δυτικής Μάνης, από Αρεόπολη προς Βάθεια. Ο Γερολιμένας απέχει από την Αρεόπολη 25 χλμ. Η Αρεόπολη απέχει 72 χλμ. από τη Σπάρτη και 28 χλμ. από το Γύθειο.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στον Γερολιμένα υπάρχει ένα πολύ καλό πολυτελές και με ρομαντική ατμόσφαιρα ξενοδοχείο και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια με όμορφη θέα στη θάλασσα και τα βράχια του Κάβο Γκρόσσο. Στο λιμανάκι θα βρείτε καλές ψαροταβέρνες που σερβίρουν και μαγειρευτά.

Τεκμηρίωση:

http://www.gythio.gov.gr

http://www.dimosoitilou.gr

http://www.mani.org.gr