Από το Κάστρο της Καρύταινας στα νερά της Δημητσάνας

Περιγραφή:

Περπατήστε χαλαρά για να τη γνωρίσετε. Μόνο έτσι… Η Καρύταινα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου, , με εξαιρετικά διατηρημένη την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, ιδανική για μια οικογενειακή εξόρμηση. Έχει έξοχα δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα και ονειρική θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης.

Περάστε δίπλα από την εκκλησία του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Αθανασίου, και θα φτάσετε στη μικρή πλατεία, την αγαπημένη των παιδιών του χωριού. Περπατήστε στον Πίσω Μαχαλά και κάντε το γύρο του κάστρου από την δυτική μεριά, για να ακούσετε τον Αλφειό να βουίζει στο βάθος της χαράδρας. Εκεί θα βρείτε κι άλλα πιτσιρίκια να κάνουν τις βόλτες τους και ίσως ακούσετε τις ιστορίες για το μύθο του Σαρακηνού με τις λίρες που εμφανιζόταν τα βράδια σε αυτή την έρημη γειτονιά της Καρύταινας… Αξίζει να φτάσετε ως το εκκλησάκι του Αη Λιά, για να αγναντέψετε όλη τη γύρω περιοχή αλλά και να φωτογραφίσετε τα παιδιά με φόντο το μοναδικό πανόραμα του κάστρου της Καρύταινας. Εκεί, να τους πείτε την ιστορία του:

Το ιστορικό κάστρο του 13ου αιώνα κτίστηκε επί Φραγκοκρατίας, από τον Hugo de Brigier. Στη συνέχεια υποκλίθηκε στην παντοδυναμία των Παλαιολόγων στην Πελοπόννησο μέχρι που -ύστερα από σκληρές μάχες- το εκπόρθησαν οι Τούρκοι το 1459. Οι Έλληνες με αρχηγό τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη το κατέλαβαν το 1821, και εγκατέστησαν εκεί το αρχηγείο της επανάστασης.

Η Καρύταινα διαθέτει πολλές θαυμάσιες βυζαντινές εκκλησίες – με αρχαιότερη την Παναγία του 11ου αιώνα – και μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία της έχει χαρίσει και την προσωνυμία «Τολέδο της Ελλάδας».

Συνεχίστε το ταξίδι σας ως την Στεμνίτσα με τα φανταστικά αρχοντόσπιτα και τη σπουδαία παράδοση στην αργυροχρυσοχοϊα και θα καταλήξετε στη Δημητσάνα, την αρχοντούπολη του Λούσιου ποταμού. Είναι αρκετά αναπτυγμένη και ζωντανή όλο το χρόνο, με μια ωραία πλατεία για παιχνίδι κοντά στην ιστορική βιβλιοθήκη. Μετά τις βόλτες στα στενά δρομάκια του χωριού κατηφορίστε στην κοιλάδα του Λούσιου και ψάξτε λίγο έξω από τη Δημητσάνα για ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Με τα άφθονα νερά του Λούσιου δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα στη Δημητσάνα πρωτοβιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνίες με την κινητήρια δύναμη του νερού.

Το καλύτερο σωζόμενο δείγμα από τις πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ο περίφημος Μπαρουτόμυλος (βρίσκεται στο δρόμο προς τη Μονή Αιμυαλών). Εδώ λειτουργεί το υπαίθριο Μουσείο υδροκίνησης στο οποίο τα παιδιά έχουν πολλά να μάθουν και να δουν. Θα ενθουσιαστούν παρατηρώντας τη δύναμη του νερού, μαθαίνοντας πως λειτουργούσαν ο μπαρουτόμυλος, η νεροτριβή και τα διάφορα εργαλεία του βυρσοδεψείου. Θα δουν ακόμη πως φτιαχνόταν τότε το μπαρούτι παρακολουθώντας τα ωραία βίντεο του μουσείου. Μετά την επίσκεψη, δροσιστείτε στα νερά που τρέχουν παγωμένα και ακολουθήστε ένα εύκολο μονοπάτι για να φτάσετε ως την κοίτη του ποταμού. Είναι ιδανική για ένα πικ νικ και τα παιδιά θα βρουν πολλά δέντρα για σκαρφάλωμα και ένα σωρό παράξενα πράγματα στις όχθες του ποταμού. Ο Λούσιος είναι ένας γοητευτικός «πλανήτης» για κάθε μικρό ταξιδιώτη.

Τεκμηρίωση:

http://www.gortynia.gov.gr

http://www.karitena.gr

http://www.dimitsana.net

http://www.piop.gr