Ένας άγνωστος υδροβιότοπος

Περιγραφή:

Οι πιο πολλοί ταξιδιώτες της παράκτιας Αρκαδίας προσπερνάνε την περιοχή τρέχοντας γρήγορα στις ωραίες ευθείες μετά το Παράλιο Άστρος. Μην κάνετε κι εσείς το ίδιο. Σταματήστε λίγο βορειότερα από την παραλία του Αγίου Ανδρέα όπου απλώνεται ο υδροβιότοπος του Μουστού, ένα σημαντικό λιμναίο οικοσύστημα που δημιουργείται από τα νερά των ποταμών Τάνου και Βρασιάτη.

Η λίμνη τροφοδοτείται από πηγή με υφάλμυρο νερό και συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια. Κατηφορίστε τους άνετους χωματόδρομους και ανακαλύψτε θαυμάσια τοπία και μυθικής ομορφιάς εικόνες, ιδιαίτερα αργά το απόγευμα που τα νερά γίνονται μοβ. Ο υγρότοπος είναι σημαντικός για τα περάσματα των πουλιών στην Αφρική και εδώ ξεχειμωνιάζουν πλήθη από νερόκοτες φαλαρίδες, κύκνους, αγριόπαπιες και άλλα πολλά. Εκτός από τα πολλά είδη πουλιών, στη λίμνη ζουν ψάρια, μικρά θηλαστικά και ερπετά ενώ έχουν καταγραφεί στα κομμάτια κοντά στη θάλασσα εμφανίσεις της χελώνας καρέτα-καρέτα.

Όλη η περιοχή, μαζί με το έλος των Κάτω Βερβαίνων και το Χερονήσι είναι προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το κέντρο ενημέρωσης του υδροβιότοπου βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Άστρους-Αγίου Ανδρέα. Τα τοπία ολόγυρα από τη λίμνη είναι ιδιαιτέρως μαγευτικά και ιδανικά για ωραίους οικογενειακούς περιπάτους. Θα ανακαλύψετε πολύ εύκολα καλοφτιαγμένα μονοπάτια που διασχίζουν τις εκτάσεις του υδροβιότοπου και καταλήγουν στη θάλασσα στις εκβολές των δύο ποταμών. Αν θέλετε πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή και πηγαίνετε προς τους δυτικούς λόφους που προσφέρουν πανοραμική θέα και έχουν ιδανικά σημεία για παρατήρηση πουλιών. Τέλος οδηγήστε ως την πολύ ωραία και πάντα ήσυχη παραλία του Αγίου Ανδρέα με λίγες προμήθειες για κολύμπι και πικνίκ.

Τεκμηρίωση:

http://www.boriakinouria.gov.gr

http://www.astrosparalio.gr

http://www.fdparnonas.gr